c S

Za varnost šolarjev bodo skrbeli številni policisti, redarji in prostovoljci

01.09.2017 07:48 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Konec počitnic se bo danes poznal tudi na cestah. Za varnost otrok na območju šol in vrtcev ter šolskih poteh bodo poskrbeli številni policisti, redarji in prostovoljci. Kljub temu udeležence v prometu pozivajo na previdno, varno in odgovorno vožnjo. Dodatno gnečo v prometu pa bi lahko povzročilo tudi napovedano slabo vreme.

Ob začetku novega šolskega leta pristojni pripravljajo številne aktivnosti. V agenciji za varnost prometa poudarjajo, da mora biti varnost otrok v ospredju vse leto. V prvih šolskih dneh je o prometni varnosti sicer veliko govora, dodano vrednost pa pristojni vidijo v sporazumu, ki ga bodo z ministrstvom za izobraževanje podpisali prav danes in bo sistemsko uredil prometno vzgojo.

Poleg tega bo agencija skupaj z Zvezo šoferjev in avtomehanikov Slovenije 11. septembra uvedla projekt podaljšanega varovanja otrok na 50 osnovnih šolah, s čimer želijo v prihodnje obuditi šolsko prometno službo. Pripravili bodo tudi spletni portal šolskih poti.

V Ljubljani bodo za varnost otrok poskrbeli tudi z omejitvijo prometa na 30 kilometrov na uro ter z ležečimi ovirami. Poleg tega bodo tam, kjer bo treba, počasi uvajali celoletno varovanje poti v šolo.

Svojo navzočnost v prometu bodo povečali tudi policisti s pogostejšim preverjanjem hitrosti, uporabe varnostnega pasu, prevoza otrok, upoštevanja pravil o prednosti na prehodih za pešce in drugo.

Na povečan promet in prometne konice ob začetku šolskega leta opozarjajo tudi v Darsu. Promet se bo s pričetkom šolskega leta ob koncih tedna umiril, povečale pa se bodo dnevne prometne konice v jutranjih in popoldanskih urah med tednom, pravijo. Močno povečan promet na avtocestah in mestnih vpadnicah pričakujejo predvsem v prvem tednu šolskega leta, med 6. in 8. uro ter 15. in 17. uro.

Na Slovenskih železnicah bodo te dni poostrili varnostne ukrepe. Po vsej Sloveniji bodo na najbolj kritičnih točkah opozarjali potnike na nevarno prečkanje železniške proge. Poleg tega pa bodo na nekaterih vlakih ter na železniških postajah prisotni tudi policisti.

Vse udeležence v prometu pa je k strpnosti in previdnosti ter obzirnemu ravnanju v bližini šol na prvi šolski dan pozvala tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Obenem staršem svetuje, naj svoje otroke poučijo o pravilnem ravnanju v prometu in spoštovanju cestnoprometnih predpisov.