c S

Stroka pred začetkom šolskega leta opozarja na pomen ustrezne precepljenosti otrok

31.08.2017 11:00 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - V Slovenski medicinski akademiji pozivajo starše, naj poskrbijo za ustrezno precepljenost otrok, še posebej pred vstopom v programe skupinskega varstva in šolo, kjer se bolezni med vrstniki hitro širijo. Pri preprečevanju in obvladovanju nekaterih nalezljivih bolezni je namreč zelo pomembno vzdrževanje visoke precepljenosti otrok.

Če ne bo visoke precepljenosti pri nekaterih nalezljivih boleznih, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem, "se bomo težko izognili epidemijam bolezni, ki smo jih v preteklosti učinkovito obvladovali", opozarjajo v akademiji.

Opozarjajo, da je cepljenje najbolj učinkovita metoda preprečevanja nalezljivih bolezni, ki je v razvitem svetu praktično izkoreninila nekatere smrtno nevarne nalezljive bolezni. "Žal pa je v zadnjem obdobju prišlo tudi v Sloveniji, na račun širjenja dezinformacij, predvsem s strani laične javnosti, do upada precepljenosti otrok, ki je že na kritični meji. Ustvarjeni so pogoji za pojav epidemij bolezni, ki so lahko smrtno nevarne in zaradi katerih bi se smrtnost prebivalstva lahko pomembno povečala," je poudaril predstojnik katedre za interno medicino ljubljanske medicinske fakultete in predsednik akademije Pavel Poredoš.

Kot je dodal, se je v zadnjih letih pojavilo veliko napačnih - laičnih interpretacij o nevarnosti cepljenja, pri čemer se starši zanašajo na to, da bodo drugi otroci precepljeni in bo s tem njihov otrok zavarovan pred določeno nalezljivo boleznijo. "To pa ni le nestrokovno, temveč tudi egoistično razmišljanje, ki vnaša nered v sistem, ki je doslej učinkovito deloval," meni.

Predvsem pediatri na primarni ravni in zdravniki šolske medicine, ki so najštevilčnejši izvajalci cepljenja, v zadnjih letih z zaskrbljenostjo spremljajo upadanje precepljenosti v Sloveniji pod kritično raven, kar lahko pripelje do epidemije nalezljivih bolezni, ki so bile že skorajda povsem iztrebljene, so v sporočilu za javnost navedli v akademiji.

Dodali so, da je preventiva zelo pomembna v vseh življenjskih obdobjih, tako tudi cepljenje, ki prispeva k zmanjševanju obolevnosti in ohranjanju dobrega zdravja. Nacionalni program cepljenja otrok in mladostnikov je univerzalen, za vse otroke in mladostnike brezplačen ter vključuje cepljenja proti enajstim nalezljivim boleznim, so še dodali.