c S

V ljubljanski občini pripravljeni na varen začetek šolskega leta

29.08.2017 14:04 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - V Mestni občini Ljubljana (MOL) se s številnimi aktivnostmi pripravljajo na začetek šolskega leta. Ljubljanski župan Zoran Janković je izpostavil, da bodo za varnost otrok med drugim poskrbeli s prisotnostjo številnih policistov, redarjev in prostovoljcev na šolskih poteh. Ob tem pa je zagotovil, da ima vsak šola zagotovljeno varno pot.

Pred začetkom šolskega leta so po besedah župana za varnost otrok v občini poskrbeli tudi z omejitvijo prometa na 30 kilometrov na uro ter z ležečimi ovirami. Poleg tega bodo tam, kjer bo treba, počasi uvajali celoletno varovanje poti v šolo, kot se to že odvija v Črnučah.

Janković je poudaril, da ni osnovne šole, ki ne bi imela zagotovljene varne poti. Ob tem pa je starše in vse voznike pozval, naj se držijo prometnih predpisov, predvsem pa naj pazijo na najmlajše.

Vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL Marija Fabčič je povedala, da bodo ljubljanski vrtci v tem šolskem letu na novo sprejeli 3466 otrok. Skupaj jih bo v javne vrtce vključenih 13.529. V prvi razred jih bo v javne šole odšlo 2906, vseh osnovnošolcev pa bo 23.500.

Kot je pojasnila Fabčičeva, zaključujejo obdobje povečevanja kapacitet v vrtcih, bodo pa nadaljevali z naložbami v osnovne šole, saj prihajajo številčnejše generacije otrok. Poleg tega bodo potrebne energetske sanacije 29 osnovnih šol in 10 vrtcev.

Predstavnik sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL Franc Možina je pojasnil, da bo ob vseh osnovnih šolah postavljen nov prometni znak Šolska pot. Zagotovili so že posebna parkirna mesta za krajše ustavljanje ter omogočili varno prihajanje v šolo s kolesi.

Predstavnik Policijske postaje Ljubljana Refik Hodžič je glede aktivnostih policije, povezanih z varno potjo v šolo, povedal, da so te razdeljene v tri sklope. Prvi zajema aktivnosti pred začetkom šolskega leta, kot so pregled signalizacije in načrtov šolskih poti ter meritve hitrosti v bližini šol. Kot drugega je izpostavil aktivnosti v prvih dveh tednih ob začetku šolskega leta, ko bodo s prostovoljci skrbeli za varnost na prehodih za pešce ter nadaljevali z meritvami hitrosti. V tretji sklop pa so vključene aktivnosti, ki se bodo odvijale skozi celo leto, med drugim predavanja staršem in drugi varnostni ukrepi za večjo varnost otrok.

Vodja sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu na Javni agenciji RS za varnost prometa Mateja Markel pa je izpostavila, da ob začetku šolskega leta izvajajo različne aktivnosti s skupnim sloganom Poskrbimo za varnost otrok. Poleg tradicionalnih aktivnosti pripravljajo v letošnjem letu zbirno spletno platformo šolskih poti, kjer bodo zbrani načrti šolskih poti na slovenski ravni. Vsaki občini so zagotovili prometni znak Šolska pot, podelili pa so tudi 15 prikazovalnikov hitrosti.

Po njenih besedah je skrb za varnost otrok stvar deljene odgovornosti, kjer morajo starši, šole, občine in državni organi ter posamezni udeleženci v prometu storiti vse, da otroci niso žrtve prometnih nesreč, saj otroci potrebujejo v prometu posebno skrb in pozornost.