c S

Objavljen javni razpis v podporo nadarjenim dijakom

28.08.2017 08:23 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes objavilo javni razpis v podporo nadarjenim dijakom. Z razpisom je predvidena tudi vzpostavitev dveh regionalnih podpornih središč na tem področju. Okvirna vrednost razpisa bo največ dva milijona evrov, delno pa ga financira EU, in sicer iz Evropskega socialnega sklada.

Javni razpis Spodbujanje prožnih oblik učenja in podpora kakovostni karierni orientaciji za nadarjene je objavljen v današnjem uradnem listu in na spletnih straneh ministrstva, kjer so dosegljive tudi dodatne informacije.

Kot so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, je cilj razpisa med drugim povečanje deleža šol, ki izvajajo oblike učenja, ki dijakom zagotavljajo nadaljnji razvoj njihove nadarjenosti. Razpis je namreč usmerjen v dijake, ki so svojo nadarjenost že izkazali na primer na tekmovanjih, taborih, natečajih, in jim omogoča nadaljnji razvoj kompetenc na področju, na katerem so izkazali posebno nadarjenost.

Razpis je razdeljen na dva sklopa. Namen prvega je vzpostaviti podporna okolja za izvajanje kakovostne karierne orientacije za nadarjene dijake. Ugotavljajo namreč, da podporno okolje, ki bi sistematično spodbujalo nadarjenega dijaka, ni dovolj razvito.

Z vzpostavijo dveh regionalnih podpornih središč - enega v vzhodni Sloveniji in enega v zahodni Sloveniji - bi omogočili povezovanje akterjev. Naloga omenjenih središč bi bila "koordiniranje aktivnosti pri delu z nadarjenimi dijaki, krepitev podpornega okolja, razvoj pedagoških modelov in drugih oblik dela za nadaljnji razvoj kompetenc ter karierne orientacije nadarjenih".

Namen drugega sklopa je pridobiti strokovne podlage za spremljanje razvoja in nadaljnje delo z nadarjenimi dijaki ter metodološko orodje za spremljanje in evalvacijo dela z nadarjenimi dijaki. V ta namen bo izbrana raziskovalna organizacija, ki bo sodelovala z obema izbranima središčema.

Skupna okvirna vrednost razpoložljivih sredstev za javni razpis znaša največ dva milijona evrov, pri čemer je predvideno sofinanciranje po posameznih programskih območjih in po posameznih proračunskih letih.

Na prvi sklop se lahko prijavijo izvajalci srednješolskih javnoveljavnih programov vzgoje in izobraževanja, ki so vpisani v razvid. Na drugi sklop pa se lahko prijavijo javne raziskovalne organizacije v Sloveniji, ki so vpisane v javno evidenco izvajalcev raziskovalne dejavnosti ARRS (SICRIS). Rok za oddajo vlog za dodelitev sredstev je 29. september do 12. ure.