c S

Mariborski Vrtec Pekre do 1. septembra nared za prihod otrok

21.08.2017 06:47 Maribor, 20. avgusta (STA) - Potem ko so v Mariboru lani jeseni po številnih zapletih naposled le dočakali začetek gradnje novega Vrtca Pekre, se bodo otroci, starši in vzgojitelji v prihajajočem novem šolskem letu že lahko razveselili novih prostorov. Gradnja poteka po načrtih, trenutno izvajajo še zaključna dela in po napovedih bo novi vrtec 1. septembra že odprt.

"9. avgusta je bil uspešno opravljen tehnični pregled v postopku izdaje uporabnega dovoljenja za vrtec in oporni zid. V zadnjem tednu avgusta bi tako naj bilo izdano uporabno dovoljenje. Tehničnega pregleda se je udeležil tudi energetski inšpektor, ki ni imel pripomb," so za STA pojasnili na mariborski občini.

Trenutno izvajajo zaključna obrtniška dela v vrtcu ter urejajo okolico novogradnje. "S 1. septembrom je predvideno, da bodo otroci že lahko v novem vrtcu," so napovedali na občini.

Z gradnjo nove enote Vrtca Studenci v mestni četrti Pekre, ki je bila zaradi dotrajanosti dosedanjih prostorov vrtca v stari vili obljubljena že vrsto let, so začeli oktobra lani. Investicija, vredna nekaj manj kot milijon evrov, je ena izmed volilnih obljub župana Andreja Fištravca, a je dolgo trajalo, da so prišli do rešitve, sprejemljive za občinsko blagajno.

Investicijske dokumente za izgradnjo novega vrtca na zemljišču ob kulturnem domu v Pekrah so izdelali že leta 2011, a vse do lani niso uspeli zbrati denarja za uresničitev tega projekta. Na občini so preigravali različne možne rešitve, med drugim izvedbo v javno-zasebnem partnerstvu, nazadnje pa jim ni preostalo drugega, kot da se zadeve lotijo sami. V ta namen so se tudi dodatno zadolžili.

Novi vrtec bo imel okoli 640 kvadratnih metrov uporabnih površin in naj bi v končni fazi sprejel 76 otrok v dveh oddelkih prvega starostnega obdobja in dveh oddelkih drugega starostnega obdobja. Zaenkrat je vanj vpisanih 54 otrok.

Poleg štirih igralnic bo imel večnamensko avlo, dva prostora za individualno obravnavo, prostore za zaposlene, kuhinjo in urejeno zunanje igrišče. "Najbolj se veselimo igrišča, saj zdaj nimamo svojega igrišča. Imeli bomo tudi veliko več notranjih površin, med drugim tudi prostor, kjer se bo naš kader lahko sestajal. Tega namreč zdaj nimamo," je ob začetku gradnje pojasnila ravnateljica Marjanca Karba.

Vrtec Pekre je zaenkrat edina večja novogradnja v Mariboru v zadnjih letih. Dodaten zagon naj bi občinske investicije dobile s sredstvi iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN), kjer je Maribor zaenkrat dobil zeleno luč za prvih pet projektov - energetsko obnovo stanovanj medobčinskega stanovanjskega sklada, ureditev nabrežja Drave, obnovo promenade v Mestnem parku, ureditev skate parka v Novi vasi ter obnovo Vojašniškega trga s Sodnim stolpom in vzpostavitvijo vinogradniškega muzeja.