c S

V litijski občini skrbijo za prikrajšane ciljne skupine občanov

21.08.2017 07:00 Litija, 20. avgusta (STA) - V litijskem izobraževalnem centru Geoss so v okviru študijskih krožkov izvedli več brezplačnih učnih vsebin, med drugim računalniško opismenjevanje starejših in medgeneracijsko sodelovanje dveh ranljivih ciljnih skupin. Načrtujejo tudi varstveno delovni center, s čimer bodo po navedbah občine storili velik korak naprej pri skrbi za prikrajšane.

Študijski krožki so v Litiji po navedbah občine novost. Gre za majhne skupine za neformalno učenje, kjer se učijo in družijo interesenti in radovedni ob določeni tematiki. Kot so pojasnili, se zavzemajo, da bi lahko odraslim ponudili čim več brezplačnih učnih vsebin, ki bi krepile njihove poklicne in osebnostne kompetence, saj ljudje in njihov potencial predstavljajo največje bogastvo vsake skupnosti.

Starejši občani so v informacijsko komunikacijskem študijskem krožku s člani Medobčinskega društva invalidov občin Litija in Šmartno pri Litiji pridobivali digitalne veščine. "Znano je že, da se ljudje učimo iz različnih vzrokov, bodisi osebnih ali drugih. Sama teorija učenja pravi, da se ljudje najbolje in največ naučimo skozi izkušnje, na delu, skupaj z drugimi ljudmi in s pomočjo drugih, ki nam lahko nastopajo kot zgledi ali mentorji," so navedli v Geossu.

V krožku so tako spoznali osnovno informacijsko opismenjevanje ter se srečali s komunikacijsko tehnologijo, ki jim lahko izboljša kakovost življenja. Najprej so spoznavali različna osnovna računalniška znanja ter krepili računalniško pismenost na področjih, ki so jim primanjkovala. Učenje so obogatili tudi s pomočjo interaktivnih računalniških vsebin.

S ciljem medgeneracijskega sodelovanja dveh ranljivih ciljnih skupin, otrok iz prilagojenega programa iz Osnovne šole (OŠ) Litija, njihovih učiteljev in stanovalcev Doma Tisje, so nedavno izvedli študijski krožek, kjer so spoznavali zdravilne in kulturne nestrupene rastline ter zdravilna zelišča.

Kot so razkrili v litijskem izobraževalnem centru Geoss, so v okviru krožka nameravali zasaditi pravi medgeneracijski vrt na eni izmed atraktivnih teras Doma Tisje v enoti Litija. Na koncu so bili tako uspešni, da so skupaj zasadili kar dve terasi. Skozi krožek so povezali dve generacijsko različni ranljivi ciljni skupini, ki lahko druga drugo obogatita. Spodbujali so tudi uporabo zelišč, ki so jih zasadili na terasah, v kuhinji, saj bivanje in način življenja v domu to omogočata.

Spoznavali so, kakšna je vloga rastlin v prostoru na počutje, katere rastline so nestrupene in koristne, katera zelišča lahko uporabijo v kuhinji in drugo. Večkrat so na obisk povabili tudi otroke iz prilagojenega programa OŠ Litija.

Povezovanje, medgeneracijsko sodelovanje dveh ranljivih ciljnih skupin, ki so si ga zadali v študijskem krožku Naj raste medgeneracijski vrt lahko prispeva tudi k razvoju dobrih praks, so prepričani v Geossu. Še posebej, ker bo kmalu varstveno delovni center v isti stavbi, kjer sta že vrtec in dom za starejše, s čimer bo občina storila velik korak naprej pri skrbi za prikrajšane ciljne skupine občanov, so še navedli.