c S

Pred začetkom šolskega leta mnoge aktivnosti za večjo varnost otrok v prometu

17.08.2017 13:28 Vransko, 17. avgusta (STA) - Čez dva tedna se na ceste vračajo otroci, saj se začenja novo šolsko leto. Policisti bodo tudi letos pred začetkom in v prvih dneh pouka še bolj prisotni na cestah. Tokrat bodo dodatno pozornost namenili tudi šolskim prevozom. Prav vozniki šolskih kombijev danes v centru varne vožnje AMZS na Vranskem pridobivajo dodatna znanja.

AMZS letos že drugič pred začetkom šolskega leta organizira preventivno akcijo, imenovano 365 dni. Njen namen je voznike opozarjati na skorajšnjo prisotnost otrok na cesti. Na devetih izbranih lokacijah po Sloveniji bodo voznike že tri dni pred začetkom pouka začeli opozarjati, da se bodo na cesto kmalu vrnili otroci, je na današnji novinarski konferenci na Vranskem povedal Jure Kostanjšek z AMZS.

"Otroci naj bodo na šolskih poteh varni vse leto," je opomnil Kostanjšek. Na AMZS so se letos dodatno usmerili v varnost otrok med šolskimi prevozi. "Nekatere šole imajo lastne kadre in vozila. Ti vozniki niso profesionalni vozniki, na njih je velika odgovornost," je pojasnil Kostanjšek.

Problem prevažanja otrok s šolskimi kombiji je tudi pogosta neuporaba avtosedežev. Zakon je sicer jasen, otrok mora v vozilu sedeti v avtosedežu, primernem njegovi teži in višini, je poudaril. Mnoge šole avtosedežev nimajo, zaradi nevednosti ali pomanjkanja denarja. Kot je pojasnil vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun, celo vodstva šol včasih ne vedo, kaj pravi zakon.

"S šolskim kombijem otroke naše šole vozimo predvsem na tekmovanja, izlete. Ob začetku šolskega leta so otroci tudi v šolskem kombiju bolj razposajeni, moraš biti kar strog, dosleden, da te upoštevajo in imaš v kombiju red," je pred začetkom tečaja povedal zaposleni ene od šol na Savinjskem, ki se je udeležil današnjega izobraževanja na Vranskem. Kot je pojasnil, njihova šola avtosedežev nima in otroci sedijo na sedežih kombija, pripeti z varnostnimi pasovi, ki jih ima kombi.

Po njegovih besedah je v teh letih, od kar občasno vozi otroke s šolskim kombijem, dobil tudi neprijetne izkušnje v prometu. "Pozoren moraš biti na otroke v kombiju in še na druge voznike. Včasih moraš misliti še namesto njih," je dodal.

Inštruktorji varne vožnje AMZS bodo zaposlene šol, ki so danes prišli na Vransko, med drugim seznanili s pravilno uporabo avtosedežev, izvajali bodo vaje zaviranja na različnih podlagah in ob različnih hitrostih, učili se bodo reševanja zdrsa vozila, pa tudi pravilnega reševanja potnikov iz prevrnjenega vozila.

Kapun je tako starše kot organizatorje šolskih prevozov danes spomnil, da je avtosedež zelo pomemben za varnost otroka med prevozom. V zadnjih letih sicer nesreč šolskih vozil, v katerih bi umrl kak otrok, ni bilo. So se pa dogajale nesreče, v katerih je prišlo do škode, je dejal.

Inštruktor varne vožnje na AMZS Rafael Pečjak, ki danes na Vranskem širi šoferska znanja skupine voznikov šolskih kombijev iz osmih slovenskih osnovnih šol, je danes vse odrasle spomnil, da je treba otroke že zgodaj začeti vzgajati, da se morajo v vozilu sami pripeti in ne le, če jim to reče odrasli.

Da je najpomembnejši zgled, je poudaril tudi Kostanjšek. Kot je opomnil, nobena šolska pot ni absolutno varna, otroka pa tudi ne moremo zavijati v vato in varovati pred vsem, ampak ga je treba spodbujati, da postane odgovoren udeleženec v prometu, seveda starosti primerno.

Pečjak ima dolgoletne izkušnje kot inštruktor varne vožnje. Kot je pojasnil, so tisti, ki pridejo k njim na tečaj, pred začetkom pogosto prepričani, da takega tečaja ne potrebujejo, da vse vedo. Na poligonu pa se kasneje izkaže, da v marsikateri (nevarni) situaciji ne znajo pravilno reagirati. Pečjak je med drugim izpostavil, da se veliko voznikov v avtu ne zna niti pravilno pripeti, ob sprožitvi ABS sistema zaviranja pa se mnogi ustrašijo in napačno reagirajo.

V zadnjih dveh letih sta v Sloveniji v prometnih nesrečah vsako leto umrla po dva otroka, stara do sedem let, ter po en, star od sedem do 15 let, je navedel Kapun. "Razen enega so bili vsi potniki v osebnem avtomobilu, potniki svojih staršev, in nikakor niso vplivali na svojo poškodbo. Zato tista opozorila, da so starši zgled oz. tisti, ki lahko največ naredijo, drži," je še dodal Kapun.