c S

Največja jeseniška osnovna šola bo dobila novo streho

17.08.2017 11:07 Jesenice, 17. avgusta (STA) - Občina Jesenice pred začetkom novega šolskega leta nadaljuje energetsko sanacijo največje jeseniške osnovne šole, Osnovne šole Toneta Čufarja. Danes začenjajo dela za zamenjavo strehe šole. Naložba je vredna 600.000 evrov, sredstva pa bo zagotovila občina iz svojega proračuna.

Na javnem razpisu izbrani izvajalec, podjetje za inženiring in izvedbo gradbenih del ZIR iz Ljubljane je v sredo začelo pripravo gradbišča za obnovo strehe, danes pa začenja dovoz materiala in operativna dela. Streho bodo obnavljali po sklopih, najprej nad učilnicami, potem nad telovadnico in nato še nad upravnim delom. Dela naj bi bila zaključena do konca leta.

Kot je pojasnil jeseniški podžupan Miha Rebolj, se je začetek del zamaknil zaradi zapletov pri iskanju podizvajalca, zato dela začenjajo šele dva tedna pred začetkom novega šolskega leta. "Vendar po zagotovilih, ki jih imamo, dela ne bodo vplivala na pouk," je izpostavil Rebolj. Prepričan je, da učenci posega ne bodo čutili in bo pouk lahko potekal nemoteno.

Projekta energetske sanacije največje jeseniške osnovne šole se je Občina Jesenice z namenom učinkovitejše rabe energije v javnih objektih in zniževanja stroškov energentov sicer lotila že leta 2013. Tedaj so zamenjali pet toplotnih postaj, vhodna vrata in vsa okna, kar je stalo okoli 700.000 evrov, pri čemer je občina prispevala 180.000 evrov, preostanek pa je zagotovila država.

Namen je bil dosežen, saj so se pokazali veliki prihranki pri stroških ogrevanja. "Na letnem nivoju imamo okoli 70.000 evrov prihranka," je izpostavil jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger in dodal, da glavnino prihrankov pri energetski sanaciji prinesejo stavbno pohištvo in fasada. Zato se bodo prihodnje leto lotili še obnove fasade, ki naj bi stala 550.000 evrov.