c S

Za dogovor o odpravi plačnih anomalij v javnem sektorju dovolj podpisov sindikatov

09.08.2017 16:50 Ljubljana, 09. avgusta (STA) - Za dogovor o odpravi plačnih anomalij v javnem sektorju je podpise prispevalo dovolj sindikatov, tako da njegova uveljavitev ni več vprašljiva. Do danes je namreč aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor, kjer je zahtevan kvorum, podpisalo 24 od 41 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, so povedali na ministrstvu za javno upravo.

Dogovor o odpravi plačnih anomalij bo namreč realiziran z aneksi h kolektivnim pogodbam, ob krovni kolektivni pogodbi za javni sektor še h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev. Izjema so javne agencije in vojska, za katere je vlada že sprejela uredbi.

Za večino aneksov h kolektivnim pogodbam zadostuje, da jih podpiše en sindikat, ki je reprezentativen na tistem področju. Le za kolektivno pogodbo za javni sektor velja kvorum, ki za veljavnost zahteva podpise večine sindikatov. 27. julija, ko so se vlada in sindikati zbrali za podpis aneksov, podpisnikov še ni bilo dovolj. A so se dogovorili, da lahko sindikati, ki ta dan niso prišli, bi pa anekse želeli podpisati, to storijo do 18. avgusta. Ker je podpisnikov zdaj dovolj, bo po izteku roka sledila objava v uradnem listu.

Vlada in sindikati so za prek 60.000 javnih uslužbencev večinoma dogovorili zvišanje za dva plačna razreda. Dogovor vključuje odpravo anomalij do vključno 26. plačnega razreda ter pri pooblaščenih uradnih osebah, skupaj pa je vreden 71,4 milijona evrov, od tega v plačni skupini J, kamor sodijo številni najslabše plačani javni uslužbenci, 26,6 milijona.

Po predvidevanjih naj bi izplačilo sledilo oktobra po vseh formalnostih, ki jih je še potrebno urediti prej (registracija kolektivnih pogodb in njihova objava v uradnem listu ter nato spremembe sistemizacij in individualni podpisi aneksov).

Jeseni naj bi nato sledila pogajanja o odpravi anomalij še za tiste nad 26. plačnim razredom ter pogajanja, v katerih se morajo po dvigu zdravniških plač dogovoriti o plačah za primerljiva delovna mesta. Dogovorili naj bi se tudi o odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju.

Glede na nekatere napovedi sindikatov, pa se zna jeseni še zaostriti. Nezadovoljni s plačami so recimo vojaki in poklicni gasilci. Slednji so napovedali možnost stavke. Sindikat gasilcev tudi ni pristopil k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva, ker s predvideno odpravo anomalij niso zadovoljni.