c S

V času šolskih počitnic v domovih CŠOD posamezniki in člani društev

04.08.2017 09:08 Ljubljana, 04. avgusta (STA) - V času šolskih počitnic domove javnega zavoda Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) zasedejo tudi člani društev, športnih klubov in posamezniki, ki se tja odpravijo na počitnice. Zanje so najbolj zanimivi tisti ob morju in v gorah. Lani je v domovih CŠOD bivalo okoli 9500 članov društev in klubov ter več kot 2600 posameznikov.

Največje zanimanje za domove ob morju, jezerih in smučiščih

Zavod CŠOD v prvi vrsti opravlja dejavnosti javne službe, in sicer gre za vzgojno-izobraževalne dejavnosti, ki so povezane z življenjem v naravi ter so del programa osnovne šole in programov na ravni srednje- in višješolskega izobraževanja. Tako izvajajo programe šole v naravi, programe aktivnih počitnic, dneve dejavnosti v domovih in v dnevnih centrih in vikend programe.

V času, ko kapacitete niso zasedene, pa CŠOD poleg javne službe opravlja tudi tržni del, je za STA pojasnil direktor zavoda Branko Kumer. Tako bivanje in prehrano v domovih nudijo tudi različnim športnim društvom in klubom, kulturnim društvom, fakultetam, študentom, ki v njihovih domovih izvajajo izobraževanja in treninge, ter različnim društvom, ki izvajajo razne vrste izobraževanj, intenzivnih vaj, mednarodnih srečanj in podobno. Prav tako na počitnice v domove pridejo posamezniki oziroma družine. Temu delu programa so večinoma namenjeni dnevi, ko ni pouka, torej vikendi in počitnice.

Poleg bivanja in prehrane si lahko gostje v domovih izposodijo tudi kolesa, smuči, sani ali najamejo inštruktorja za izpeljavo specialnih vsebin.

Po Kumerjevih besedah so pogosto otroci, ki so bili v domu v šoli v naravi, tisti, ki o svoji izkušnji povedo staršem, in se skupaj z njimi vrnejo na počitnice. Največje povpraševanje posameznikov je v poletnem času za kapacitete ob morju in jezerih ter v bližini prizorišč festivalov, v zimskem času pa za kapacitete blizu smučarskih centrov. Individualni gostje se tako zanimajo predvsem za dom v Bohinju, dom Breženka na Obali, dom Gorenje pri Zrečah, dom v Kranjski Gori in dom Soča v Tolminu.

Cene za polni penzion od 21 do 36 evrov

V domu Breženka je treba v poletnem času za bivanje v sobah za individualne goste in polni penzion odšteti 31 evrov na osebo, za polpenzion 27, zgolj nočitev stane 20 evrov. Enake cene so v času poletnih festivalov tudi v domu Soča v Tolminu, v domu v Kranjski Gori pa je treba toliko odšteti za bivanje v zimskem času.

V poletnem času polni penzion v Kranjski Gori stane 26 evrov, polpenzion 22 evrov, zgolj nočitev pa 17 evrov. Prav toliko stane tudi bivanje v sobah s pogradi v domu Breženka in bivanje v domovih v Cerknem, pri Zrečah, na Slivniškem Pohorju, v Medvedjem Brdu in na Kozjaku.

Najcenejše nastanitve so denimo v domovih v Libeličah pri Dravogradu, v Kočevju, Fari pri Kostelu, v Semiču, pri Kobaridu, pod Peco, na Ptuju, v Rakovem Škocjanu in na Vojskem. Tam bivanje s polnim penzionom stane 21 evrov, s polpenzionom 17 evrov, samo nočitev pa 12 evrov. Cene se nekoliko dvignejo v času novoletnih praznikov.

Najviše cene sežejo v domu v Bohinju, kjer polni penzion večji del leta stane 31 evrov, v času novoletnih praznikov pa se dvigne na 36 evrov, polpenzion takrat stane 32 evrov, nočitev z zajtrkom 25 evrov, nočitev brez prehrane pa 23 evrov.

Iz tržne dejavnosti 12 odstotkov prihodkov

Kot je razvidno iz letnega poročila, je v sklopu tržne dejavnosti lani v 23 domovih CŠOD skupaj bivalo 12.163 gostov. Od tega so večino predstavljali člani različnih društev in klubov, posameznikov pa je bilo 2646. Lani so tako v zavodu CŠOD v okviru javne službe skupaj našteli 247.538 oskrbnih dni, na področju tržne dejavnosti pa 31.285, kar predstavlja razmerje 89:11 v korist javne službe.

Po Kumerjevih ocenah bi lahko kapacitete CŠOD tržili še bolj, če bi imeli na voljo več kadra. Tako pa morajo zaposlenim omogočiti tudi koriščenje dopusta, zaradi česar nekateri termini v domovih niso na voljo.

Tudi sicer so za lani, ko je zavod vodila še Kumerjeva predhodnica Alenka Kovšca, načrtovali nekoliko več nočitev v okviru tržne dejavnosti, kot jih je bilo realiziranih, in sicer 33.000. Kot so pojasnili v letnem poročilu, je nižja realizacija tudi posledica večje zasedenosti domov s šolskimi skupinami med vikendi, ko dom ni na voljo za tržne skupine, in prenosa tržne dejavnosti v Planici iz CŠOD na Zavod za šport RS Planica na podlagi sklepa pristojnega ministrstva.

Prihodki tržne dejavnosti CŠOD so bili v letu 2016 1.292.759 evrov, kar predstavlja 12-odstotni delež vseh prihodkov zavoda in pomeni dvoodstotni padec v primerjavi z letom prej. Zavod je sicer lani po obdavčitvi posloval z nekaj manj kot 9900 evrov presežka prihodki nad odhodki, ki se nameni za nadaljnje investicije v infrastrukturo.

Za letos so tako v drugi polovici leta predvideli večje število nočitev v prenovljenem domu v Bohinju, prav tako po Kumerjevih besedah načrtujejo obnovo nekaterih drugih najstarejših domov. K CŠOD je bil z vladnim sklepom pripojen dijaški dom v Murski Soboti, s čimer je CŠOD dobil tudi dom v Prekmurju, kjer ga dotlej ni imel, dogovarjajo pa se tudi za kapacitete v Ankaranu na območju nekdanjega mladinskega doma. Prav tako so nekatere lokalne skupnosti, ki imajo na voljo objekte, izrazile interes, da bi v njih izvajali dejavnosti CŠOD, med njimi so Šmarješke Toplice, Sevnica, Laško in Kamnik, je še pojasnil Kumer.