c S

Polovica študentov v Avstraliji žrtev spolnega nadlegovanja

01.08.2017 13:14 Sydney, 01. avgusta (STA) - Polovica študentov na avstralskih univerzah je vsaj enkrat letno žrtev spolnega nadlegovanja, kaže danes objavljeno poročilo avstralske komisije za človekove pravice. Žrtve so tako dekleta kot fantje, a imajo dekleta dvakrat več možnosti, da bodo žrtev nadlegovanja, in trikrat več, da bodo žrtev spolnega napada.

Komisija je v poročilu z naslovom Spremenimo smer preučila odgovore 30.000 študentov obeh spolov iz 39 avstralskih univerz. 51 odstotkov jih je navedlo, da so bili žrtve spolnega nadlegovanja v letu 2016, sedem odstotkov pa jih je povedalo, da so bili žrtev spolnega napada vsaj enkrat v zadnjih dveh letih. Storilci so bili v veliki večini moški, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Raziskava je tudi pokazala, da je velik delež študentov, ki so bili žrtev spolnega nadlegovanja ali napada, poznal storilca in da je bil to običajno njihov študentski kolega.

Poročilo je tudi pokazalo, da večina - kar 90 odstotkov žrtev nadlegovanja - tega ni prijavilo vodstvu univerze. Največkrat zato, ker zadeve niso jemali kot dovolj resne za vložitev formalne prijave ali pa niti niso vedeli, kako vložiti tovrstno prijavo.

Dodiplomski študentje so bili povprečno bolj nadlegovani kot podiplomski, a imajo slednji statistično kar dvakrat večjo možnost, da so žrtev nadlegovanja učitelja, je še pokazala raziskava.

Žrtve spolnega nadlegovanja so večinoma predvsem domači študentje, medtem ko imajo tuji študenti za to manj možnosti.

Ne glede na to pa avtorji raziskave opozarjajo, da bi te ugotovitve lahko vplivale tudi na privlačnost avstralskih univerz, ki so vendarle zelo pomemben izvozni sektor države - tuji študenti v državo letno prinesejo kar 17 milijard ameriških dolarjev, s čimer je avstralsko visoko šolstvo tretja največja izvozna panoga, navaja dpa.

Trenutno je v Avstraliji več kot pol milijona tujih študentov.