c S

Ministrstvo: Vzgojni zavod ne sme izključiti varovanca z veljavno odločbo

31.07.2017 08:47 Ljubljana, 30. julija (STA) - Na ministrstvu za izobraževanje poudarjajo, da vzgojni zavod v primeru veljavne pravnomočne odločbe centra za socialno delo o namestitvi mladostnika iz zavoda nikakor ne sme izključiti. Če meni, da mladostnik ni nameščen v ustrezen zavod, se mora o morebitni drugačni rešitvi dogovoriti s pristojnim centrom za socialno delo, so pojasnili za STA.

Minuli teden je POP TV namreč poročal, da so mladoletnika, ki je v Postojni skupaj z mladoletnim dekletom pretepel 13-letnico, izključili iz logaškega vzgojnega zavoda kljub veljavni odločbi centra za socialno delo. To je za televizijo potrdil tudi ravnatelj zavoda Bojan Bogataj, ki je še pojasnil, da kljub sodelovanju s pristojnimi institucijami izjemno težavnega mladoletnika niso znali obvladati.

Če vzgojni zavod obvesti ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport o težavah, s katerimi se sooča v takšnih primerih, jim to po navedbah ministrstva ponudi pomoč z dodatnim kadrom, najemom stanovanja oz. ustreznih prostorov za morebitno ločeno obravnavo posameznega varovanca, sodelujejo pa tudi v multidisciplinarnih skupinah, ki jih skliče vzgojni zavod ali center za socialno delo.

Sicer pa delavci v vzgojnih zavodih svoje delo opravljajo v skladu z vzgojnim programom po pedagoških načelih. Ob begih, povzročitvi škode ali nasilju vzgojni zavod vloži prijavo na policijo. "Ministrstvo se je, če je bilo zaprošeno za pomoč, vedno odzvalo in se povezalo tako z zavodom kot s centrom za socialno delo," so še dodali.

Na ministrstvu nimajo podatkov o številu varovancev, ki so jih iz vzgojnega doma odpustili kljub veljavni odločbi, saj je, kot pojasnjujejo, nameščanje otrok oz. mladostnikov v vzgojne zavode v pristojnosti centrov za socialno delo.

Opažajo pa vse več primerov, ko centri za socialno delo v vzgojne domove nameščajo težavne in mlajše otroke, ki jih ni mogoče namestiti v Prevzgojni dom Radeče, kjer imajo bolj zaprt sistem, vendar morajo biti otroci oz. mladostniki stari najmanj 14 let. Centri za socialno delo in sodišča velikokrat poskusijo namestiti otroke v vzgojni zavod, preden jih namestijo v zaprt sistem, vendar se včasih izkaže, da to ni ustrezna rešitev.

Ministrstvo za izobraževanje je lani od obrambnega pridobilo deset stanovanj, ki jih vzgojni zavodi namenjajo za delo z najtežavnejšimi otroki oz. mladostniki v obliki intenzivnih enot. "V Vzgojnem zavodu Planina pa smo uvedli poskus za otroke oz. mladostnike s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter duševnimi boleznimi, kjer zdaj izvajajo pedagoško medicinski model, ki ga spremlja zavod za šolstvo," so še dodali. Pridobili so tudi zdravstveni kader, ki ga financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Spomnili so še, da je ministrstvo pripravilo razpis Evropskega socialnega sklada, s katerim vzgojnim zavodom namenjajo 2,8 milijona evrov v dveh letih za oblikovanje novih metod in oblik dela. Kot so pojasnili, je predvidena tudi evalvacija, na podlagi katere bodo lahko pripravili spremembo vzgojnega programa in zakonodaje.