c S

V poletni vročini v vrtcih več iger z vodo in zadrževanja v senci

31.07.2017 08:46 Ljubljana, 30. julija (STA) - V poletnem času v vrtcih zaradi vročine nekoliko priredijo program. Veliko dejavnosti se odvija na prostem, vključujejo veliko iger z vodo ali umirjenih dejavnosti in iger v senci, v času najhujše vročine pa se z otroki umaknejo v ohlajene notranje prostore. Otrokom tudi pogosteje ponujajo pijačo, so pojasnili v več ljubljanskih vrtcih.

Zaradi toplih dni večino vrtčevskih dejavnosti izvajajo na prostem, pripravijo različne raziskovalne laboratorije, sprostitvene igre, tudi kopanje, so za STA pojasnili v vrtcu Trnovo. Prelivanje vode in kopanje v bazenčkih je poleg drugih iger na prostem na dnevnem redu tudi v vrtcu Jarše.

Kot so navedli v vrtcu Vrhovci, se dejavnosti poleti prilagajajo vremenu, številu in starosti otrok, poleg iger z vodo je veliko raziskovalnih in ustvarjalnih dejavnosti v senci. Tudi v vrtcu Šentvid v zelo vročih dneh pripravijo umirjene dejavnosti in igre v senci, kot so likovni kotički, ustvarjalne delavnice, branje pravljic, dramatiziranje, eksperimentiranje, naravoslovne dejavnosti.

Iz vrtca Mladi rod so sporočili, da ob različnih drugih dejavnostih za otroke na prostem pripravijo tudi zajtrk in dopoldansko malico. Takoj po zajtrku pa se ven v naravno senco odpravijo otroci iz vrtca Vodmat, zunaj ostanejo do približno 11. ure. Za otroke imajo v vročih dneh manjše bazene, različne priključke s pršenjem vode, cevi na toboganih, mokro mivko v peskovnikih, na voljo pa so jim tudi likovne in kiparske dejavnosti ter branje pod krošnjami. Vzgojitelji načrtujejo dejavnosti za več oddelkov skupaj in izbirajo takšne, ki so sproščujoče in zanimive za vse otroke, so pojasnili.

Da je poleti več proste igre in manj obiskov zunanjih institucij, poročajo tudi iz vrtca Pod gradom, kjer navajajo, da je v tem času večji poudarek na področju socialnega in čustvenega razvoja otrok. Iz vrtca Galjevica so sporočili, da so vsak dan zunaj na zelenih površinah v naravni senci, kjer pripravijo različnim starostim otrok prilagojene dejavnosti, tako so imeli en dan prejšnji teden poletno gusarsko zabavo, veliko je tudi iger z vodo in senzornih iger.

V sončnih poletnih dneh se v vrtcih izogibajo daljšim sprehodom, v najbolj vročem delu dneva, med okoli 11. in 15. uro, pa se umaknejo v notranje prostore, ponekod so ti tudi klimatizirani.

V poletnem času je otrokom ves čas na voljo tudi pijača. Kot so navedli v vrtcih, sta to najpogosteje voda in nesladkan čaj ali limonada. V vrtcu Jarše imajo zunaj na igriščih nameščene tudi pitnike, da se lahko otroci z vodo odžejajo in osvežijo. Staršem tudi naročijo, da otroke primerno oblečejo in poleg pokrival prinesejo zanje tudi kopalke in brisače ter jih namažejo z zaščitno kremo. Kot so pojasnili v vrtcu Šentvid, je med vrtčevskimi dejavnostmi tudi ozaveščanje otrok o nevarnostih izpostavljanja močnemu soncu.