c S

Na ljubljanski univerzi v prvem roku sprejeli nekaj več kot 70 odstotkov prijavljenih

31.07.2017 08:26 Ljubljana, 29. julija (STA) - Na Univerzi v Ljubljani so za naslednje študijsko leto razpisali 9417 mest, za katere so prejeli 9757 prijav. Po prvem roku so sprejeli 6892 kandidatov (70,6 odstotka). Število prijav je število prostih mest najbolj preseglo na AGRFT in akademiji za likovno umetnost. Veliko zanimanje je tudi za medicino, šport in nekatere naravoslovne fakultete.

Kot že omenjeno, so največje presežke pri prijavah za vpis letos znova zabeležili na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer število prijavljenih na skoraj vseh programih močno presega prosta mesta. Za program dramske igre je število prijav denimo za skoraj 12-krat preseglo razpoložljiva mesta, pri programu film in televizija, smer filmska in televizijska režija pa za osemkrat. Res je sicer, da je število razpisanih mest za omenjena programa nizko - pri prvem je na voljo 12 mest, pri drugem pa le štiri.

Po presežku števila prijav glede na prosta mesta precej izstopa tudi akademija za likovno umetnost in oblikovanje. Samo za program oblikovanje vizualnih komunikacij, smer ilustracija so prejeli skoraj 6,5-krat več prijav kot je mest, za smer grafično oblikovanje pa skoraj petkrat več.

Pri drugih fakultetah število prijav glede na število mest ne dosega tako velikih odstopanj, še vedno pa so nekatere fakultete precej priljubljene. Večje število prijav za vpis, kot je mest, so prejeli na vseh programih fakultete za šport (pri slednji prijave za trikrat in več presegajo število razpoložljivih mest), fakultete za medicino, zdravstvene fakultete, fakultete za farmacijo, fakultete za elektrotehniko in fakultete za računalništvo. Preseženo število prijav beležijo tudi na skoraj vseh programih fakultete za kemijo. Sodeč po slednjem se zanimanje za naravoslovne fakultete znova povečuje.

Na filozofski fakulteti je število prijav preseglo število razpoložljivih mest pri programih anglistika, japonologija, psihologija, rusistika, španski jezik, umetnostna zgodovina in zgodovina. Na pedagoški fakulteti je zanimanje preseglo razpoložljiva mesta pri likovni pedagogiki, predšolski vzgoji, razrednem pouku, socialni pedagogiki in specialni pedagogiki.

Vpisi v visokošolske programe v prvem prijavnem roku sicer potekajo ravno te dni in bodo zaključeni 15. avgusta. 21. avgusta bodo nato objavljena še prosta mesta, na katera se bo mogoče prijaviti v drugem prijavnem roku, ki bo potekal od 22. do 29. avgusta, kandidati pa bodo obvestilo o tem, ali so bili sprejeti, dobili najpozneje do 25. septembra.