c S

Na počitnicah tudi vrtčevski otroci, več oddelkov ljubljanskih vrtcev zaprtih

31.07.2017 08:25 Ljubljana, 29. julija (STA) - V času, ko v šolah ni pouka, na počitnice odide tudi veliko vrtčevskih otrok, za katere starši koristijo možnost rezervacije. V Ljubljani to možnost koristijo starši okoli tretjine otrok, iz posameznih vrtcev poročajo tudi o 50- in 70-odstotnem deležu rezervacij. Vrtci ta čas nekaj svojih enot tudi zaprejo in otroke iz različnih oddelkov združijo.

Starši lahko č po predpisih Mestne občine Ljubljana zaradi počitniške odsotnosti otroka enkrat na leto med 1. junijem in 30. septembrom izkoristijo možnost rezervacije mesta za neprekinjeno odsotnost otroka najmanj en in največ dva meseca. Napovedati jo morajo najmanj en teden vnaprej, za rezervacijo pa plačajo 30 odstotkov zneska, ki je v njihovi odločbi centra za socialno delo določen za plačilo vrtca.

Do rezervacije so upravičeni tako starši otrok v javnem kot v zasebnem vrtcu, če ga subvencionira Mestna občina Ljubljana. Za razliko od nekaterih zasebnih vrtcev, ki zaradi kolektivnega dopusta poleti za nekaj časa zaprejo svoja vrata, javnim vrtcem odsotnost otrok v poletnem času - nekateri odidejo na počitnice tudi za krajši čas - omogoča, da oddelke združujejo in tako tudi zaposlenim omogočijo koriščenje letnega dopusta.

V vrtcih starše o krajših in daljših odsotnostih povprašajo že v anketah pred poletjem, koriščenje rezervacije pa morajo sicer po predpisih starši napovedati najmanj en teden vnaprej. Na Mestni občini Ljubljana podatkov o številu izkoriščenih poletnih rezervacij ne vodijo, za STA pa so navedli, da so za namene koriščenja teh rezervacij lani iz proračuna namenili nekaj več kot 600.000 evrov.

Kot so za STA pojasnili v več ljubljanskih vrtcih, poleti običajno združujejo po dva, včasih tudi po tri oddelke, nekatere enote pa tudi zaprejo. Tako v enem od večjih vrtcev, vrtcu Mladi rod, med letom deluje 37 oddelkov na petih lokacijah, v poletnem času pa 20 oddelkov, zaprti sta dve enoti. Od nekaj več kot 600 vpisanih otrok jih poleti rezervacijo koristi nekaj več kot 200. V vrtcu Šentvid sta od štirih enot zaprti dve, iz skupno 42 oddelkov so poleti otroci združeni v 27 oddelkov.

Za štiri do šest tednov vsako poletje zaprejo dve od štirih hiš tudi v vrtcu Galjevica, tako imajo letošnje poletje od sredine julija do sredine avgusta delo organizirano v 14-16 oddelkih, sicer pa v 23 oddelkih. Kot so pojasnili, je ves poletni čas v vrtcu približno petina otrok, rezervacijo za daljšo odsotnost pa jih koristi 70 odstotkov. Oddelke prav tako združujejo v vrtcu Jarše, v katerem poletno rezervacijo koristi več kot 170 od približno 500 vpisanih otrok, kar je približno tretjina. Med 30 in 40 odstotkov otrok v času od sredine julija do sredine avgusta rezervacijo koristi tudi v vrtcu Dr. France Prešeren, v vrtcu Pod gradom ocenjujejo, da bo poletne rezervacije izkoristilo 40-50 odstotkov otrok.

V vrtcu Vrhovci so navedli, da se število prisotnih otrok iz tedna v teden spreminja, da pa je od sredine julija do sredine avgusta prisotna manj kot polovica otrok. Iz vrtca Vodmat, kjer število oddelkov julija in avgusta zmanjšajo za polovico, in sicer z 28 na 14, so sporočili, da je bilo prejšnji teden prisotnih 40 odstotkov otrok. Kot so pojasnili, se dogaja tudi, da so otroci odsotni, čeprav starši tega niso najavili. "Tako se zgodi, da pričakujemo na primer 12 otrok, starih od enega do dveh let, pride pa jih le sedem," so navedli.

Poleti se število otrok v vrtcih zmanjša tudi zaradi tistih, ki bodo septembra odšli v šolo. Nekatere namreč starši iz vrtca izpišejo že mesec ali dva prej. V vrtcu Galjevica se je tako letos s 1. julijem iz vrtca izpisalo 45 odstotkov otrok, ki odhajajo v šolo, četrtina pa jih bo v vrtcu ostala vpisanih do začetka septembra. Tudi v vrtcu Trnovo, kjer je poleti zaprta ena od treh enot, so pojasnili, da se večina bodočih prvošolcev iz vrtca izpiše do konca julija.

V vrtcih sicer pojasnjujejo, da oddelke poleti združujejo tako, da upoštevajo zakonsko določene normative in da je v oddelku vedno prisotna ena od vzgojiteljic, ki jo otrok pozna.

Kot so pojasnili v vrtcu Pod gradom, v poletnem času opravijo tudi obnove vrtcev in investicijsko vzdrževanje. Tako sta pri njih trenutno zaprti dve lokaciji od petih.