c S

Namestitev mladoletnih migrantov v dijaška domova po mnenju vlade primer dobre prakse

27.07.2017 15:14 Ljubljana, 27. julija (STA) - Vlada se je seznanila z evalvacijo pilotnega projekta namestitve mladoletnikov brez spremstva v dijaška domova Nova Gorica in Postojna. Prepoznava ga kot primer dobre prakse. Sklenila je, da se projekt nadaljuje v Postojni, uradu za oskrbo migrantov pa naložila, da do konca leta 2018 vzpostavi sistemsko obliko nastanitve in obravnave mladoletnikov.

Kot je zapisano na Tumblr profilu vlade, je evalvacija enoletnega pilotnega projekta, ki se je začel avgusta lani, pokazala, da gre za napredek na področju zagotavljanja namestitve in obravnave mladoletnikov brez spremstva, pa tudi pri njihovem vključevanju, integraciji in socializaciji. Med drugim so podali predlog za ustanovitev posebnega, prehodnega centra, kjer bi bili mladoletniki brez spremstva nastanjeni v začetni fazi, dokler se ne ugotovi njihovih ciljev in želja. Šele po ustrezni presoji, da je mladoletnik pripravljen ostati v Sloveniji, bi se nastanil v enega izmed dijaških domov, so pojasnili.

Uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov so tudi naložili, naj do 31. decembra 2018 v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi vzpostavi sistemsko obliko nastanitve in obravnave mladoletnikov brez spremstva kot ločeno enoto za celovito obravnavo glede na njihovo starost.

Iz že pred današnjo sejo objavljenega gradiva izhaja, da je bilo v času projekta, od 29. avgusta lani do 5. junija letos, v novogoriškem dijaškem domu skupno nastanjenih 25 mladoletnikov brez spremstva, od tega jih je dijaški dom samovoljno zapustilo 12. V postojnskem dijaškem domu jih je bilo skupno nastanjenih 65, samovoljno jih je odšlo 51. V Novi Gorici je bilo v povprečju ves čas nastanjenih osem oseb, v Postojni pa 12 mladoletnih oseb brez spremstva, je navedeno v gradivu.

Lani je za mednarodno zaščito zaprosilo 244 mladoletnih oseb brez spremstva, letos do 5. junija pa 138. Večina teh oseb je moškega spola, med njimi so bile le tri osebe ženskega spola, lani dve Afganistanki in letos ena Srbkinja.

V postojnskem dijaškem domu je bilo na prvi dan izvajanja projekta, to je 30. avgusta lani, nastanjenih sedem oseb, in sicer pet državljanov Afganistana ter dva državljana Sirije. Od tega so bili trije stari 13 let, trije 15 let, en pa 14 let. V Dijaškem domu Nova Gorica je bilo na prvi dan izvajanja projekta nastanjenih deset mladoletnih oseb brez spremstva, vsi državljani Afganistana in starejši od 15 let, kažejo podatki.

Na podlagi izvedene evalvacije pilotnega projekta nastanitve vlada ocenjuje, da je treba pilotni projekt oceniti pozitivno, pri čemer je mogoče ugotoviti pomanjkljivosti v koordinaciji dela, strokovni usposobljenosti zaposlenih za delo s tako zahtevno populacijo in njihovi stalni prisotnosti v instituciji, potrebi po zadostni psihosocialni podpori in pomanjkanju rešitev za nastanitev težavnejših mladoletnikov.

Vlada skupne stroške nastanitve in strokovnega dela za namestitev mladoletnih otrok brez spremstva v Dijaškem domu Postojna od avgusta letos do decembra prihodnje leto ocenjuje na dobrih 890.200 evrov. Ob tem je v vladnem gradivu poudarjeno, da je to najvišji možni strošek ob predpostavki, da bo kapaciteta nastanitve za 28 oseb vse dni v letu zapolnjena. Če bo dnevno nastanjenih manj oseb, se bo temu primerno znižal mesečni strošek oskrbnega dne in bo poraba sredstev na projektu manjša.

V sredo so se glede pilotnega projekta oglasili tudi v Pravno-informacijskem centru. Po njihovih ocenah vladni pilotni projekt predstavlja korak naprej pri zagotavljanju ustrezne zaščite in oskrbe otrok brez družine v Sloveniji, vendar je v nadaljevanju ključnega pomena, da se nastanitev zagotavlja za vse otroke brez spremstva ne glede na to, ali v Sloveniji zaprosijo za azil.

Pri oblikovanju sistemskih rešitev je po njihovih navedbah potreben razmislek v smeri zagotavljanja različnih namestitvenih možnosti zaradi raznolikih potreb otrok, njihovih osebnih okoliščin in ranljivosti.