c S

Vlada za prihodnje leto namenja več sredstev za izobraževanje odraslih

27.07.2017 11:55 Ljubljana, 27. julija (STA) - Vlada je danes sprejela letni program izobraževanja odraslih za leto 2018. Za izvajanje programa bo vlada naslednje leto zagotovila dobrih 82,7 milijona evrov. Vsa vključena ministrstva bodo za izobraževanje odraslih v prihodnjem letu prispevala okoli 10,9 milijona evrov več kot letos, od tega bo okoli 7,4 milijona evropskih sredstev.

Program so pripravila ministrstva, ki ga bodo tudi izvrševala. V program so vključena vsa ministrstva razen ministrstva za finance, ministrstva za infrastrukturo, ministrstva za zunanje zadeve in ministrstva za obrambo, je zapisano na Tumblr profilu vlade.

Letni program upošteva cilje resolucije o nacionalnem programu izobraževanja odraslih v Sloveniji za obdobje 2013-2020. Med drugim so cilji dvigniti izobrazbeno raven prebivalstva in raven temeljnih zmožnosti, povečati zaposljivost aktivnega prebivalstva, izboljšati možnosti za učenje in vključevanje v izobraževanje ter izboljšati splošno izobraženost.

Z letnim programom se po posameznih ministrstvih določajo izobraževalni programi in dejavnosti, ki se bodo izvajale in financirale iz državnega proračuna. Vključuje izobraževanje, izpopolnjevanje, usposabljanje in učenje oseb, ki so zaključile osnovno šolo. Pri pridobivanju javno veljavne izobrazbe se omejuje na izobraževanje odraslih po programih osnovnošolskega, poklicnega, srednjega strokovnega, gimnazijskega in višjega strokovnega izobraževanja, še piše na Tumblr profilu vlade.