c S

Danes sklepno dejanje prvega dela pogajanj o odpravi plačnih anomalij v javnem sektorju

27.07.2017 09:26 Ljubljana, 27. julija (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo popoldne podpisovali anekse h kolektivnim pogodbam, s katerimi bo realiziran dogovor o odpravi plačnih anomalij. V prvi fazi popravljajo uvrstitve delovnih mest do vključno 26. plačnega razreda ter za pooblaščene uradne osebe. Z dogovorom pa vsi niso zadovoljni.

Za uveljavitev dogovorjenega bo ključno, koliko sindikatov bo pristopilo k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, saj za to kolektivno pogodbo za razliko s kolektivnimi pogodbami dejavnosti velja kvorum. Kot je v začetku tedna pojasnil vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, mora podpise prispevati večina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, torej 22 od 41.

Vlada se je s predlogom aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in predlogi aneksov h kolektivnim pogodbam dejavnost in poklicev seznanila na dopisni seji v sredo, ko je za njihov podpis pooblastila pristojne ministre.

Ministrstvu za javno upravo in ministrstvu za obrambo pa je naložila, da vladi v sprejem predložita spremembe uredb o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede ter o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede, da bosta tudi ti dve uredbi lahko uveljavljeni istočasno z aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev.

Po vladnih navedbah finančni učinek aneksov h kolektivnim pogodbam in obeh uredb skupaj z namenom odprave anomalij do vključno 26. plačnega razreda ter pri pooblaščenih uradnih osebah znaša 71,4 milijona evrov, pri čemer je finančni učinek odprave anomalij zgolj za delovna mesta v plačni skupini J 26,6 milijona.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič pa bo danes s predstavniki reprezentativnih sindikatov podpisala tudi spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja, s katerimi natančneje opredeljujejo delovni čas in delovno obveznost učiteljev.