c S

V prvem roku v prvi letnik dodiplomskega in magistrskega študija sprejetih 10.899 kandidatov

25.07.2017 11:39 Ljubljana, 25. julija (STA) - Visokošolske prijavno-informacijske službe so objavile rezultate prvega prijavnega roka za vpis v prvi letnik na dodiplomski in enoviti magistrski študij za študijsko leto 2017/18. V prvem prijavnem roku je bilo na 18.167 razpisanih mest oddanih 14.833 prijav, od tega je bilo sprejetih 10.899 kandidatov, so sporočili z ministrstva za izobraževanje.

Kandidati bodo o rezultatih obveščeni po pošti do 25. julija 2017. Vpis bo na visokošolskih zavodih potekal od 26. julija do 14. avgusta, o točnih terminih pa bodo kandidate obvestili visokošolski zavodi.

V primerjavi z lanskim prvim prijavnim rokom je bilo letos v postopku obravnavanih manj prijav (lani 15.155) in posledično sprejetih manj kandidatov (lani 11.123). Najvišji delež sprejetih glede na prijave ima Univerza v Mariboru (83 odstotkov), sledita Univerza v Ljubljani (70,6 odstotka) in Univerza na Primorskem (70 odstotkov), samostojni visokošolski zavodi in koncesije pa skupaj 76,8 odstotka.

Podatki o še prostih mestih za drugi prijavni rok bodo 21. avgusta objavljeni na portalu eVŠ na spletni strani razpisa za vpis. Drugi prijavni rok bo potekal od 22. do 29. avgusta. Prijavo za vpis pa morajo kandidati oddati prek elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ: http://portal.evs.gov.si/prijava.

Kot so zapisali na ministrstvu, se v drugem prijavnem roku na še prosta vpisna mesta lahko poleg kandidatov, ki se niso prijavili v prvem prijavnem roku ali se niso uvrstili v nobenega od v prvi prijavi naštetih študijskih programov, prijavijo tudi kandidati, ki se niso vpisali v študijski program, v katerega so bili sprejeti v prvem prijavnem roku oz. so se iz tega študijskega programa izpisali do vključno 18. avgusta. Ta novost je povezana s tem, da tretjega prijavnega roka letos ni več.

Ob tem na ministrstvu opozarjajo, da morajo bodoči študenti, ki želijo pridobiti subvencijo za subvencionirano bivanje v študijskem letu 2017/18, morajo prošnjo za sprejem oddati najpozneje do 16. avgusta. Prošnjo morajo do roka oddati tudi kandidati, ki bodo opravljali maturo v jesenskem roku, in kandidati, ki se bodo vpisali ali šele oddali prijavo za vpis na študij po roku za oddajo prošnje za bivanje. Prošnjo lahko oddajo preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ: http://portal.evs.gov.si/bivanje.