c S

Prihodnje leto znova otroški dodatki tudi za družine v 7. in 8. dohodkovnem razredu

24.07.2017 07:46 Ljubljana, 22. julija (STA) - Družinam v sedmem in osmem dohodkovnem razredu se obeta, da bodo prihodnje leto spet upravičeni do otroškega dodatka. Tako je sklenila vlada s sprejemom izhodišč za pripravo sprememb proračuna za prihodnje leto. Otroške dodatke bo tako predvidoma prejelo dodatnih 45.000 otrok, navajajo na ministrstvu za delo.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kot primere otroških dodatkov v 7. in 8. dohodkovnem razredu navajajo, da v kolikor starša skupaj zaslužita med 1998 evrov in 2534 evrov, se uvrstita v sedmi dohodkovni razred, če skupaj zaslužita med 2534 evrov in 3060 evrov, pa se uvrstita v osmi dohodkovni razred.

Trenutno otroške dodatke prejema 249.000 otrok, povprečna višina otroškega dodatka pa znaša 76 evrov na otroka. Višina otroškega dodatka se sicer določi glede na uvrstitev družine v dohodkovni razred, ki je določen v odstotku od povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v Sloveniji za koledarsko leto pred vložitvijo zahteve.

Za izboljšanje dohodkovnega položaja družin je bilo sprejetih več ukrepov, izpostavljajo na ministrstvu. V letošnjem letu se je višina otroškega dodatka za vse otroke v petem in šestem dohodkovnem razredu vrnila na raven pred uveljavitvijo varčevalnih ukrepov. Razširil se je tudi krog upravičenih otrok do subvencije malice in kosila.

Z uveljavitvijo novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev se otroški dodatek kot dohodek pri naslednjih pravicah in subvencijah ne všteva v celoti, temveč zmanjšan za 20 odstotkov višine. V prihodnjem letu bodo očetje upravičeni tudi do skupno 30 dni očetovskega dopusta z očetovskim nadomestilom, so še zapisali na ministrstvu za delo.