c S

Med prijavljenimi na razpis izbrali prvih 82 pomočnikov vzgojitelja

21.07.2017 07:34 Ljubljana, 20. julija (STA) - Na javni razpis ministrstva za izobraževanje Prva zaposlitev: pomočnik vzgojitelja sem 2017-2018, ki so ga objavili v začetku junija, sta za čas od 1. avgusta do 31. decembra prispeli 102 vlogi. Ministrica Maja Makovec Brenčič je na podlagi predloga razpisne komisije potrdila sofinanciranje 82 projektov v skupni vrednosti 553.000 evrov.

Izbrane kandidate bodo v obdobju od 1. avgusta do 31. decembra zaposlili na projektnem delovnem mestu v vrtcih, šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. V vzhodni kohezijski regiji jih bo 35, v zahodni pa 47, so za STA povedali na ministrstvu.

Razpis, objavljen 2. junija, je bil namenjen iskalcem prve zaposlitve na področju vzgoje in izobraževanja. Pomočniki vzgojiteljev začetniki v starosti do vključno 29 let se bodo preko strokovno vodenega praktičnega usposabljanja uvajali v delo v vzgojno-izobraževalnem zavodu, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Nove zaposlitve po razpisu, ki jih bo skupaj 240, sicer predvidevajo v treh različnih obdobjih, in sicer poleg omenjenega obdobja še v obdobju od 1. januarja do 31. maja 2018 in v obdobju od 1. junija do 31. oktobra 2018.

Razpis je bil namenjen izključno pomočnikom vzgojitelja. Ti so na svoj težak položaj skupaj z drugimi najslabše plačanimi javnimi uslužbenci opozorili 20. junija s protestnim shodom pred vladnim poslopjem. Od vlade so zahtevali, da s sindikati takoj podpiše dogovor o zvišanju plač do 26. plačnega razreda.

Ministrstvo je do zdaj objavilo že nekaj podobnih razpisov. Septembra lani je bil objavljen razpis Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja za leto 2017, na podlagi katerega so v osnovnih in srednjih šolah za osem mesecev do konca letošnjega julija zaposlili 81 vzgojiteljev oziroma učiteljev začetnikov.

Podoben razpis so objavili leta 2015, a je bilo nanj domnevno zaradi preostrih pogojev prijavljenih le sedem kandidatov. Več zanimanja je bilo v ponovljenem razpisu, na katerega se je prijavilo 107 kandidatov.