c S

Vlada sprejela predlog novele zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja

20.07.2017 15:50 Ljubljana, 20. julija (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja. Z novelo se po pojasnilih vlade povečuje učinkovitost javnega naročanja in se zagotavlja skladnost z novim zakonom o javnem naročanju.

Na podlagi novega zakona o javnem naročanju in ugotovljenih pomanjkljivostih veljavnega sistema pravnega varstva na področju javnega naročanja se s predlaganimi spremembami ureditve zagotavlja večja pravna varnost, s posameznimi poenostavitvami in novimi instituti ter informatizacijo postopkov pravnega varstva pa tudi večja učinkovitost, so po seji vlade sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

V skladu z veljavnim zakonom je pravno varstvo zagotovljeno v predrevizijskem, revizijskem in sodnem postopku, vendar večina postopkov pravnega varstva poteka pred naročniki v predrevizijskem postopku in državno revizijsko komisijo v revizijskem postopku. Tema dvema fazama je namenjen bistveni del rešitev predloga zakona, vendar pa se rešitve predloga zakona s ciljem večje učinkovitost nanašajo tudi na sodni postopek.

Ena bistvenih novosti na področju javnega naročanja, ki jih z dvema direktivama uvaja nova javnonaročniška zakonodaja EU, je prehod na elektronsko poslovanje, s čimer se zagotavlja večja gospodarnost in učinkovitost javnega naročanja ter zmanjšanje bremen gospodarskih subjektov, ki sodelujejo pri javnem naročanju.

Predrevizijski, revizijski in pritožbeni postopek so postopki, ki potekajo sočasno s postopkom javnega naročanja in so neposredno povezani z njim. Zato je smiselno, da se elektronsko poslovanje uvede tudi v omenjene postopke pravnega varstva ter v okviru javnega naročanja zagotovi celovit prehod na elektronski način izmenjave dokumentov in informacij med vsemi deležniki: naročnikom, gospodarskimi subjekti, ki so zainteresirani za pridobitev javnega naročila, kandidati, ponudniki, usposobljenimi kandidati, izbranim ponudnikom, Državno revizijsko komisijo in zagovorniki javnega interesa.

Takšno poslovanje omogočata obstoječi portal javnih naročil in novi portal eRevizija, ki bo vzpostavljen na podlagi s tem zakonom noveliranega zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja. S takšno informatizacijo postopka pravega varstva je mogoče za sodelujoče znižati stroške postopka in skrajšati rok od vložitve zahteve za pravno varstvo do odločitve o njej, meni vlada.

Druge poglavitne rešitve, ki jih prinaša novela, so še jasnejša in z instituti zakona o javnem naročanju skladna ureditev taks za predrevizijski, revizijski in pritožbeni postopek, zagotovitev enotnosti odločanja državne revizijske komisije z zakonsko ureditvijo občne seje.

Primerneje in bolj natančno se ureja ustna obravnava, ki jo lahko skliče državna revizijska komisija, da se pravilno in popolno ugotovi dejansko stanje, nov postopek imenovanja predsednika in članov državne revizijske komisije ter zagotovitev primernejših in učinkovitejših pravnih sredstev za uveljavljenje pravnega varstva po sklenitvi pogodbe o izvedbi javnega naročila.