c S

Novela zakona o vrtcih bi omogočila organiziranje vrtca tudi pri fakultetah in v podjetjih

17.07.2017 06:52 Ljubljana, 16. julija (STA) - Vlada je nedavno pripravila novelo zakona o vrtcih, ki uvaja nekaj novosti, med drugim omogoča organiziranje vrtca pri visokošolskih zavodih s programom predšolske vzgoje in v prostorih gospodarskih družb. Na fakultetah in v družbah to podpirajo, nekateri z vrtci že sedaj dobro sodelujejo in ne vidijo potrebe po ustanavljanju lastnega vrtca.

"Ljubljanska pedagoška fakulteta je že v preteklosti imela idejo, da bi ob fakulteti bili tudi vrtec, osnovna in srednja šola, ki bi bile naše partnerske inštitucije, namenjene praktičnemu usposabljanju študentov," je za STA dejal dekan pedagoške fakultete Janez Vogrinc.

Takšne načrte so zdaj opustili, ker za to, kot pravi, nimajo ustreznih niti prostorskih niti finančnih pogojev. Standardi za ustanovitev vrtca so v Sloveniji zelo visoko postavljeni, kar je po njegovem prav, saj to zagotavlja ustrezno kakovost izvajanja predšolske dejavnosti.

Sicer fakulteta strokovno zelo dobro sodeluje z vrtci po vsej državi, s katerimi ima dober partnerski odnos, v katerem se strokovna znanja dopolnjujejo in izmenjujejo, zato osebno ne vidi potrebe po ustanavljanju lastnega vrtca.

Tudi vrtci na Obali že sedaj strokovno sodelujejo s fakultetami, ki izvajajo študijske programe predšolske vzgoje, saj poteka pedagoška praksa od prvega letnika dalje v vrtcih, so povedali na pedagoški fakulteti primorske univerze.

"Ta novost, ki jo podpiramo, vsekakor prinaša izboljšanje dostopnosti staršev do programov vrtca. Te možnosti so v Evropi že vrsto let običajna praksa, prav tako je ta ideja v naših strokovnih krogih prisotna že nekaj let," je za STA pojasnila prodekanja pedagoške fakultete primorske univerze Jurka Lepičnik Vodopivec. Žal pa v preteklosti v našem okolju, kot je poudarila, ni bilo posluha za sprejem ustrezne zakonodaje. S predlogom novele zakona o vrtcih bi to ovira sedaj tudi pri nas odpravili. Univerzam in pedagoškim fakultetam, ki izvajajo študijske programe predšolske vzgoje, je tako po njenih navedbah odprta možnost za organiziranje oddelkov javnega vrtca.

Ob Leku vrtec že od leta 1975

Predloge za organiziranje oddelka ali enote javnega vrtca v prostorih gospodarske družbe so po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport poleg fakultet podale tudi gospodarske družbe.

Nekatere že leta organizirajo varstvo otrok svojih zaposlenih v krogu družbe. Da bi družinam omogočili čim boljše ravnovesje med službenim in zasebnim življenjem, so tako v Leku že leta 1974 sklenili, da bodo zaradi prostorske stiske v vrtcih stavbo ob Lekovi lokaciji na Verovškovi uredili za potrebe vrtca in tako omilili skrbi mladih staršev v Leku.

"Vrtec je začel delovati leta 1975 pod okriljem vrtca Najdihojca, ki je javni vzgojno-izobraževalni zavod za predšolsko vzgojo ljubljanske mestne občine. Pobuda se je izkazala za zelo pozitivno, saj je vrtec od njegove ustanovitve do danes polno zaseden," so za STA navedli v Leku.

Tisti, ki imajo otroke v tem vrtcu, vidijo prednost v bližini vrtca. To pomeni, da je mogoče otroke pripeljati in odpeljati z najmanjšo izgubo časa, bližina vrtca pa se je pokazala za prednost v primerih, ko otrok nenadoma zboli in ga je treba odpeljati k zdravniku ali domov, so poudarili.

V Gorenju težave s prostori, v Krki vrtca ne načrtujejo

Tudi v Gorenju si vseskozi prizadevajo, da bi zaposlenim zagotovili čim boljše delovne razmere in ena od tem, ki so s tem povezane, je zagotovo tudi skrb za ustrezno varstvo otrok. "Naši zaposleni prihajajo iz več kot 150 slovenskih občin, njihovi otroci pa so pretežno v vrtcih, ki so blizu njihovega doma, torej so zelo razpršeni. Večina pa vendarle prihaja iz Šaleške doline, zato so v vrtcih v Velenju, Šoštanju in drugih okoliških krajih delovni časi vrtcev prilagojeni delovnemu času staršev v Gorenju," so izpostavili v Gorenju.

V preteklosti so se z velenjsko občino tudi že dogovarjali o možnostih in pogojih za vzpostavitev Gorenjevega vrtca, a so pri tem naleteli na veliko težav, med drugim, kje zagotoviti prostore in kako izpolniti izjemno visoke standarde za ustanovitev vrtcev.

V novomeški Krki posebnega varovanja za otroke sodelavcev sicer ne načrtujejo, vendar pa v skrbi za urejeno družinsko življenje zaposlenih, ki nedvomno vključuje tudi varstvo otrok, vrtcem v dolenjski regiji donirajo sredstva za obnovo igralnic, otroških igrišč in nakup igral, s čimer želijo, kot so navedli, prispevati h kakovosti varovanja otrok.