c S

Pogajanja o plačnih anomalijah v tem tednu še intenzivnejša

17.07.2017 07:34 Ljubljana, 17. julija (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo popoldne nadaljevali pogajanja o plačnih anomalijah. Pogajanja se intenzivirajo in bi lahko v enem delu prešla v sklepno fazo, česar si, kot zagotavljajo, želijo na obeh straneh. Danes bodo znova poskušali priti do kompromisnega predloga za plačno skupino J.

O delovnih mestih, ki so uvrščena v skupino J, kamor sodijo številni najslabše plačani javni uslužbenci, se pogovarjajo na skupnih pogajanjih reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. V petek, ko so se sestali nazadnje, je vladna stran podala svoj protipredlog, ki pa za sindikate ni bil sprejemljiv. Zato danes pričakujejo, da bodo vladni pogajalci prišli z novim predlogom.

A minister za javno upravo Boris Koprivnikar že ves čas opozarja na finančni okvir, po katerem je za odpravo plačnih anomalij na voljo 70 milijonov evrov. Ob pogajanjih za plačno skupino J pa po resorjih potekajo ločena pogajanja še za ostala delovna mesta. Tudi o poteku slednjih naj bi govorili na skupnih pogajanjih v tem tednu, ko naj bi se po ponedeljku sestali še v torek ter sredo. Minister Koprivnikar pa bi lahko nato v četrtek preveril še stališče vlade.

V dogovoru, ki so ga sklenili konec lanskega leta, so predvideli, da bodo javni uslužbenci, uvrščeni do vključno 26. plačnega razreda, pridobili pravico do izplačila višje plače s 1. julijem, torej z avgusta izplačano plačo, ostali s 1. oktobrom. Po nekaterih informacijah naj bi v prvi fazi iskali dogovor za javne uslužbence do 26. plačnega razreda, tako v plačni skupini J kot ostalih, ter za pooblaščene uradne osebe.