c S

Vlada imenovala člane sveta za otroke in družino

13.07.2017 14:33 Ljubljana, 13. julija (STA) - Vlada je danes imenovala člane Sveta RS za otroke in družino, v katerem je sedem predstavnikov vlade, pet predstavnikov strokovnih institucij in šest predstavnikov nevladnih organizacij. Ustanovitev sveta je predvidel družinski zakonik, ki je začel veljati 15. aprila.

Kot predstavniki vlade so v svet imenovani ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki je vodja sveta, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, minister za pravosodje Goran Klemenčič, ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Andreja Črnak Meglič in direktor direktorata za družino na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Andrej Del Fabro, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Predstavniki strokovnih institucij v svetu so Alenka Švab s fakultete za družbene vede v Ljubljani, Nina Mešl s fakultete za socialno delo v Ljubljani, Vesna Rijavec s pravne fakultete v Mariboru, Živa Humer z Mirovnega inštituta in Darja Kuzmanič Korva iz Skupnosti centrov za socialno delo.

Predstavniki nevladnih organizacij v svetu pa so Darja Groznik iz Zveze prijateljev mladine Slovenije, Katarina Bervar Sternad s Pravno-informacijskega centra, Maksimiljana Mali iz Rejniškega društva Slovenije, Sara Jerebic iz Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije, Tomaž Bergoč iz Slovenske fundacije za Unicef in Tomaž Merše iz Družinske pobude.

V skladu z družinskim zakonikom je svet stalno strokovno posvetovalno telo vlade, ki spremlja in ocenjuje položaj otrok in družine. Poudarek njegovega delovanja bo na uresničevanju pravic otrok. Predlagal bo tudi strokovna izhodišča za zakonodajo in strateške dokumente na področju otrok in družine.

Svet enkrat letno poroča o svojem delu vladi, poročilo pa vsebuje tudi oceno stanja na področju pravic otrok.