c S

Na FRI poteka srednjeevropska olimpijada v računalništvu in informatiki

11.07.2017 11:02 Ljubljana, 11. julija (STA) - Na Fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) Univerze Ljubljani poteka že 24. Srednjeevropska olimpijada v računalništvu in informatiki. Po navedbah fakultete gre za regionalno olimpijado, ki združuje kar devet držav. Današnjo otvoritev v Mestni hiši pa bo gostil ljubljanski župan Zoran Janković, so sporočili s fakultete.

Slovenija letošnje leto gosti olimpijado prvič. Gosti pa jo s ciljem "motivirati srednješolce k večjemu zanimanju za računalništvo in informatiko," so zapisali v obvestilu o dogodku na FRI. Skozi tekmovanje si bodo udeleženci po navedbah fakultete izmenjali znanje in izkušnje ter se dokazovali v reševanju problemov s pomočjo računalnikov.

"Regionalna olimpijada je odlična priložnost za mlade, saj najboljši praviloma nato zmagujejo tudi na svetovni olimpijadi," so v sporočilu še zapisali na fakulteti.

V olimpijado je sicer vključenih skupno 15 držav z 62 tekmovalci. Države, ki so združene v olimpijado, so Avstrija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Nemčija, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija. Poleg teh pa bodo s posebnim povabilom gostovali še Azerbajdžan, Gruzija, Iran, Italija, Izrael in Švica.

Tekmovanje bo spremljal tudi pester program. Po današnji otvoritvi se bodo sprehodili po Ljubljani, v sredo je prvi tekmovalni dan, popoldne pa bodo obiskali Živalski vrt. V četrtek bodo obiskali Postojno in si ogledali Postojnsko jamo in Predjamski grad. V petek, na drugi tekmovalni dan, pa bo popoldne na fakulteti sledila svečana podelitev diplom, medalj in nagrad.

Olimpijada bo na fakulteti sicer potekala do 15. julija.