c S

Maturo opravilo več kot 93 odstotkov kandidatov

10.07.2017 13:40 Ljubljana, 10. julija (STA) - V prostorih državnega izpitnega centra so predstavili rezultate letošnje mature, ki kažejo na več kot 93-odstotno uspešnost kandidatov. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je dejala, da so z rezultati zadovoljni in da bistvenih odstopanj od preteklih let ni. Novost letošnje mature je izdajanje certifikatov za znanje tujega jezika.

Splošno maturo je po navedbah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Makovec Brenčičeve na 83 šolah opravljalo 6376 kandidatov, kar je manj kot lani, ko jih je bilo 6890. Maturo je opravilo 5699 kandidatov, kar je 93,45 odstotka. Lani je bilo uspešnih 94,40 odstotka kandidatov.

Maturantov, ki so dosegli vse možne točke na splošni maturi, je 15, od tega devet deklet in šest fantov. Prihajajo iz 12 gimnazij v devetih krajih. Skupaj z njimi je še 245 maturantov, ki so na spomladanskem izpitnem roku splošne mature dosegli 30 do 34 točk. Vseh zlatih maturantov 23. generacije je po navedbah ministrice 260, tako kot julija lani, prihajajo pa s 43 gimnazij.

Poklicno maturo letošnjega spomladanskega izpitnega roka so na 143 srednjih šolah in organizacijah za izobraževanje odraslih skupaj opravljali 8003 kandidati, od tega 6890 dijakov in 1113 ostalih. "Rezultati poklicne mature prav tako kažejo zelo lep uspeh, saj jo je prvič v celoti opravljalo 7528 kandidatov, kar je 93,2 odstotka vseh," je dejala ministrica na današnji novinarski konferenci. Tudi na poklicni maturi je bilo kandidatov nekaj manj kot lani, ko jo je opravljalo 8042 kandidatov.

Kandidatov z vsemi točkami na poklicni maturi je bilo 59, od tega 43 deklet in 16 fantov. Prihajajo pa s 37 šol iz 18 različnih krajev po Sloveniji. Sicer so bili dijaki uspešni v 93,5 odstotka in ostali v 89,7 odstotka, je dodala.

Mednarodno maturo je opravljalo 62 dijakov iz Slovenije in 22 tujcev. Dijak ljubljanske Gimnazije Bežigrad pa je dosegel vseh 45 točk. Podatki tudi letos kažejo, da se dijaki slovenskih gimnazij z odličnimi dosežki uvrščajo v sam vrh med več kot 1300 šolami po svetu, kjer opravljajo mednarodno maturo, je poudarila Makovec Brenčičeva.

V nadaljevanju je izpostavila novost letošnje mature, to je izdajanje certifikatov z evropsko ravnijo znanja tujega jezika za angleški, nemški, italijanski, francoski in španski jezik. Tako bo pri splošni maturi izdanih 5086 certifikatov, pri poklicni pa 3254, je še dodala ministrica.

Predsednik državne komisije za splošno maturo Blaž Zmazek je med drugim povedal, da so kandidati opravljali splošno maturo iz 35 maturitetnih predmetov, skupno je bilo izvedenih 32.956 izpitov, 1125 zunanjih ocenjevalcev je ocenilo 68.843 izpitnih pol. Komisija je po njegovih besedah zadovoljna ob rezultatih, doseženih na letošnji splošni maturi, in je ocenila, da sta zahtevnost in težavnost letošnje splošne mature v spomladanskem roku primerljivi z zahtevnostjo splošne mature v preteklih letih.

Neuspešnih je bilo 373 kandidatov, ki splošne mature niso opravili. Tisti z eno ali dvema negativnima ocenama bodo lahko v naslednjih izpitnih rokih opravljali popravne izpite, tisti s tremi ali več negativnimi ocenami pa bodo ponovno opravljali maturo v celoti, je pojasnil.

"Poklicna matura je danes malo manj stresna zaradi tega, ker kandidati že en teden vedo za svoje rezultate," je menil predsednik komisije za poklicno maturo Boris Dular. Vsekakor pa je poklicno izobraževanje na srednji ravni po njegovi oceni izredno pomemben steber slovenskega šolstva za bero kadrov za gospodarstvo.

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je spomnil, da kandidati v treh dneh po objavi rezultatov lahko oddajo na državni izpitni center zahtevo za vpogled v izpitno dokumentacijo, lahko pa vložijo tudi pisni ugovor na način izračuna izpitne ocene ali obrazložen pisni ugovor na oceno. Sicer pa je v torek zadnji rok za prijavo k jesenskemu izpitnemu roku splošne mature, je opozoril Zupanc.