c S

Slovenski Detektor lisic do Googlovih sredstev

07.07.2017 08:51 Ljubljana, 06. julija (STA) - Slovenski inštitut Danes je nov dan in Evropski inštitut za vedenjske študije sta s svojim projektom Detektor lisic uspela priti do sredstev v okviru tretjega razpisa fundacije Digital News Initiative, ki jo je ameriški spletni velikan Google ustanovil skupaj z več vodilnimi svetovnimi medijskimi hišami. Fundacija bo projekt podprla z 48.000 evri.

V okviru projekta Detektor lisic oziroma v angleškem jeziku Deception Scanner bodo z metodo SCAN, ki jo uporabljajo policijski preiskovalci po vsem svetu, šest mesecev analizirali izjave gostov oddaje Odmevi z vidika njihove verodostojnosti.

Za ta namen bodo na inštitutu Danes je nov dan razvili prototip pametnega orodja, ki bo transkribirano besedilo avtomatsko vizualno označilo glede na kazalnike SCAN, sodelavci z Evropskega inštituta za vedenjske študije (EBSI) pa bodo s pomočjo orodja izjave govorcev tudi analizirali.

Rezultat projekta bo polletno bdenje nad higieno javnega govora v omenjeni osrednji večerni televizijski oddaji. Na spletu bodo objavljali tedenska poročila z izbranimi primeri ter opozarjali na nekonsistentnosti v posameznih govorih, ki nakazujejo, da je vsebina izjavljenega vprašljiva, so še sporočili iz inštituta Danes je nov dan.

SCAN namreč izjave analizira po kriteriju notranje strukturne skladnosti, z vsebino pa se ukvarja šele v drugem koraku, in sicer po tem, ko po definiranih kriterijih identificira točke v besedilu, v katerih se govorec bistveno oddalji od siceršnje strukture svojega izrekanja.

S pomočjo objavljenih rezultatov se bodo novinarji in splošna javnost lažje orientirali glede tega, katere vidike izjav javnih oseb se splača raziskati bolj podrobno, še navajajo v inštitutu.

Skupnost Danes je nov dan je nastala jeseni 2012 kot integralni del in podpornik vstajniških gibanj. Od septembra 2013 delujejo kot inštitut, ki se osredotoča na digitalno politično participacijo, transparentnost in nadzor.

S projekti v obliki digitalnih intervencij, ki se poslužujejo inovativnih prijemov spletnega komuniciranja, se poskušajo odzivati na aktualne družbenopolitične dogodke, osveščati, opozarjati in aktivirati ljudi.

Fundacija Digital News Initiative je v tokratnem, tretjem krogu financiranja med okrog 1000 prijavami izbrala 107 projektov iz 27 držav, od tega enega iz Slovenije. Skupno bo v tem krogu izbranim projektom namenila skoraj 22 milijonov evrov sredstev, je razvidno s strani https://digitalnewsinitiative.com.

Tudi v prvem in drugem krogu financiranja sta bila med prejemniki sredstev tudi slovenska projekta. V prvem krogu ga je dobil inštitut Danes je nov dan za spletno orodje Parlameter, v drugem krogu pa slovensko visokotehnološko podjetje Quintelligence in Slovenska tiskovna agencija (STA) za projekt Event Registry.

Cilj sredstev, ki jih razdeljuje fundacija Digital News Initiative, je spodbujati zagon novih, inovativnih medijskih projektov, tako s strani startupov kot uveljavljenih medijskih hiš.