c S

UP prejela sodbe v zvezi z nekdanjimi zaposlenimi, ki so odšli na novi ZRS Koper

05.07.2017 08:08 Koper, 04. julija (STA) - Koprsko delovno sodišče je v treh tožbah raziskovalcev ZRS Koper, ki so po izstopu ZRS iz Univerze na Primorskem (UP) želeli ohraniti delovno razmerje na univerzi, presodilo, da nekdanji zaposleni niso mogli pričakovati, da jim bo UP še naprej zagotavljala delo, če so se sami odločili za zaposlitev pri novem delodajalcu, so sporočili iz UP.

Sodbe še niso pravnomočne.

Kot je primorska univerza spomnila v sporočilu za javnost, se je vodstvo Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) po neuspehu Rada Pišota na rektorskih volitvah UP novembra 2015 samo odločilo za izstop iz univerze, a so izstopajoči zaposleni vseeno želeli ohraniti pedagoško delovno razmerje na univerzi. Ker je to v nasprotju s sklepi organov univerze, je šestnajst nekdanjih zaposlenih lani jeseni vložilo tožbe zoper UP.

Organi univerze so po tistem, ko je vodstvo nekdanje članice UP ZRS predlagalo prenehanje članstva v univerzi, sklenili, da tisti raziskovalci ZRS, ki želijo ostati v delovnem razmerju na univerzi, lahko ostanejo, s tistimi, ki bodo odšli k novemu delodajalcu, pa deljena delovna razmerja ne bodo mogoča. Približno tretjina raziskovalcev nekdanjega UP ZRS je ostala zaposlena na univerzi.

Koprsko delovno sodišče je v tožbenem zahtevku ugodilo Radu Pišotu, ki je univerzo med drugim tožil "zaradi odpovedi pogodbe iz krivdnih razlogov". Univerza je napovedala pritožbo na sodbo, ker meni, da je bila odpoved brezpredmetna, saj se je Pišot pred tem že samovoljno zaposlil na novem ZRS Koper in podal odpoved delovnega razmerja na univerzi, ki pa je bila po oceni univerze podana nepravilno.

Blaž Lenarčič je univerzo tožil zaradi t. i. veriženja pogodb za določen čas. Sodišče je njegovemu zahtevku po navedbah UP delno ugodilo, od začetka februarja pa je tudi po odločitvi sodišča zaposlen zgolj na ZRS Koper.

Lenart Škof pa je univerzo tožil "zaradi izročitve pogodbe o zaposlitvi v skladu z dejansko opravljenim delom", a je sodišče njegov tožbeni zahtevek v celoti zavrnilo in mu naložilo povrnitev stroškov postopka toženi stranki. Že konec marca je primorska univerza prejela sodbo v zadevi, v kateri je Bojan Butinar tožil univerzo zaradi pogodbe o zaposlitvi, a je sodišče njegov tožbeni zahtevek zavrnilo z enakimi argumenti kot v zadevi Škof.

Sodišče je v zadevi Škof ocenilo, da sklepi senata in upravnega odbora univerze niso bili ne protipravni ne diskriminatorni. "Če so se nekateri delavci UP ZRS odločili, da ne bodo več delali za univerzo, ampak za drugega, še neustanovljenega delodajalca, niso mogli pričakovati, da jim bo univerza še naprej zagotavljala delo. Delo bi jim bila dolžna univerza zagotavljati le, če bi se odločili z njo ostati v delovnem razmerju," je po navedbah UP odločitev obrazložilo sodišče.

Konec leta 2015 je senat primorske univerze na željo ZRS prejel sklep prenehanju članstva ZRS na univerzi. Nato je bil 26. novembra lani ustanovljen nov javni raziskovalni zavod ZRS Koper, na katerega so bile prenesene dejavnosti ZRS in njegovi zaposleni. Obe strani sta 24. decembra s podpisom pogodbe izpolnili vse formalne zahteve za prenos dejavnosti in zaposlenih. Vodstvo univerze pa je 31. decembra dodatno zahtevalo, da zaposleni, ki imajo odprte tožbene zahtevke, sprejmejo nove pogodbe. Tako je prenos zaposlenih na ZRS zastal.