c S

Na konferenci mladih raziskovalcev in študentov poudarili pomen kroženja znanja

04.07.2017 11:54 Ljubljana, 04. julija (STA) - Na današnji uvodni slovesnosti Konference slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije so gostitelj in gostje v pozdravnih nagovorih izpostavili predvsem pomembnost kroženja znanja, idej in praks med mladimi v Sloveniji, tujini in v zamejstvu. Strinjali so se tudi, da je kroženje znanja potrebno spodbujati.

Predsednik Svetovnega slovenskega kongresa, sicer organizatorja letošnje konference, Boris Pleskovič je v nagovoru udeležencem dogodka izpostavil, da je njihov cilj predvsem povečanje krožnega znanja. "Tudi tokrat glavni nameni ostajajo: povečati kroženje znanja, stikov in sodelovanja med našimi strokovnjaki, ki študirajo in delajo v tujini in domovini," je pojasnil Pleskovič.

Direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič je opozoril, da je Slovenija v zadnjih 25 letih izgubila "ogromno priložnosti", da bi postala na znanju temelječa družba. Izrazil pa je tudi skrbi zaradi količine sredstev, namenjenih znanosti in raziskavam.

Zbrane je nagovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je poudarila, da sta na ministrstvu znanost in raziskovanje eno glavnih področij. Potrdila je, da je država precej skrčila sredstva na teh področjih, da pa bodo stremeli k sistemskemu in stabilnemu načinu financiranja. "Vsak napredek v znanost ustvarja našo skupno prihodnost," je izpostavila Makovec Brenčičeva.

Ministrici se zdi pomembno tudi spodbujanje kroženja znanja. Izpostavila je še, da mladi potrebujejo nove izkušnje, drugačno spoznanje, ko vstopajo v svet, in da bodo to podpirali tudi naprej. "Ker verjamemo v vas, dragi mladi," je mlade nagovorila ministrica.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v svojem nagovoru izpostavil, da bo cilj urada za Slovence v zamejstvu in po svetu še vedno prizadevanje za "kroženje možganov in talentov iz zamejstva, tujine in Slovenije". "Ključno in nujno potrebno pa je, da mladi ohranijo stik z matično domovino," je dejal Žmavc.

Predsednik komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivan Hršak pa je dejal, da se mu odhod mladih v tujino oz. beg možganov "ne zdi nujno slab", da pa mu je ljubša paradigma kroženje možganov. "Pomembno je, da sledite svojim ambicijam, da imate voljo uresničiti svoje cilje, pa čeprav zunaj naših mej, predvsem pa naj vas pri tem še vedno spremlja narodna povezanost s Slovenijo," je poudaril Hršak.

Predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd, sicer častni pokrovitelj konference, je izpostavil, da na akademiji namenjajo posebno pozornost programu mladih raziskovalcem. Ta program po njegovih besedah ohranja slovensko znanost "mlado".

Uvodni slovesnosti konference sledijo predavanja, na katerih se bodo med drugim predstavili tudi mladi raziskovalci, prav tako bodo predstavljene priložnosti študijskih izmenjav in raziskovalnega dela, izzivi zaposlovanja v tujini in mreženje slovenskih mladih raziskovalcev.