c S

Otroci v počitniškem varstvu navdušeni nad projektom ZPMS Človek ne jezi se - združi se!

03.07.2017 15:29 Ljubljana, 03. julija (STA) - Zveza prijateljev mladine Slovenije je danes na ljubljanski osnovni šoli (OŠ) Vrhovci v okviru počitniškega varstva otrok predstavila projekt Človek ne jezi se - združi se!, ki se osredotoča na igre pripadnikov različnih etničnih skupin. Otroci so navdušeni nad prikazom novih iger, v afriško "ayo" so se takoj vključili.

Otroke v počitniškem varstvu je na začetku dogodka pozdravila generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna. Kot je pojasnila, je projekt Človek ne jezi se - združi se! nov projekt, ki ga ob sofinanciranju urada vlade za komuniciranje v tem letu izvaja zveza. Namen projekta je s pomočjo iger promovirati odprto, vključujočo družbo, pomen socialne solidarnosti in opozarjati na pojavnost, oblike in negativne posledice sovražnega govora, je pojasnila.

"Preko iger želimo mladim na neformalen, sproščen in igriv način približati problematiko odklonilnega odnosa do pripadnikov etničnih skupin, ki je prisoten na slovenskem ozemlju ter beguncev in migrantov," je dejala. Dodala je, da je projekt pomemben, saj z njim spodbujajo medsebojno spoznavanje ter krepijo razumevanje medkulturnih razlik in medkulturnega dialoga.

Eden od ciljev projekta je tudi zbrati in popisati 12 iger pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov ter jih prikazati mladim na letovanjih in drugih počitniških aktivnostih. Ob koncu leta oziroma ob tednu otroka bodo izdali koledar 2018, ki bo po navedbah Krašne vključeval popisane igre v slovenskem, angleškem in izvornem jeziku. Koledar bo tako služil tudi kot didaktični pripomoček za pogovore z otroki in mladimi o strpni, vključujoči družbi, je še dodala Krašna.

Za popestritev programa v mali telovadnici šole sta poskrbela Safija, učenka 4. razreda OŠ Martina Krpana, ki je predstavila makedonsko izštevanko, in Blaž Pečnik, ki je predstavil zanimivo afriško igro "ayo" ter otroke povabil k igranju.

Otroci so bili navdušeni nad prikazom obeh iger, zlasti afriške. Zelo radi so v počitniškem varstvu, ker spoznavajo nove stvari in se vedno naučijo nekaj novega, pravita tretješolki Julija in Barbara. Tudi njuna sošolca Vid in Maj rada obiskujeta varstvo, ker se igrajo raznorazne igre in spoznavata tudi nove prijatelje.

Dogodek je sicer povezovala vsestranska umetnica Rada Kikelj Drašler, ki je poudarila, da igre združujejo, saj je namen iger povezovanje in sodelovanje, v projektu Človek ne jezi se - združi se! pa še posebej spoznavanje in približanje drugih kultur.