c S

Mariborski dijaki najboljši med evropskimi ekipami na mednarodnem tekmovanju The World Scholar's Cup

03.07.2017 13:03 Maribor/Celje, 03. julija (STA) - Mariborski dijaki so na mednarodnem tekmovanju The World Scholar's Cup v Vietnamu med 500 ekipami iz 40 držav zasedli prvo in drugo mesto med evropskimi ekipami in se tako uvrstili v finale tekmovanja, ki bo novembra na univerzi Yale v ZDA. Tja prav tako odhaja ekipa dijakov iz Celja, ki je med evropskimi ekipami zasedla 6. mesto.

The World Scholar's Cup je eno največjih mladinskih tekmovanj v znanju in debatiranju, na katerem se tekmovalci pomerijo v različnih kategorijah. Po regionalnih krogih tekmovanja - eden od njih je bil januarja v Ljubljani - so se najboljši uvrstili na tekmovanje na globalni ravni, ki poteka v treh delih, novembra pa v ZDA sledi še turnir prvakov.

Na tekmovanju v vietnamski prestolnici Hanoi, ki se je končalo v soboto, so bili med evropskimi ekipami najboljši dijaki II. gimnazije Maribor. Skupaj so prejeli 51 medalj in tri pokale, so zapisali na spletnih straneh gimnazije.

Vabilo na srečanje najboljših ekip v ZDA pa so poleg mariborčanov prejeli tudi dijaki Gimnazije Celje - center. Kot so sporočili s šole, je izvrsten posamični dosežek uspel njihovemu dijaku Mitji Suvajacu, ki se je uvrstil v zaključno debato osmih govorcev in osvojil tudi zlato medaljo na področju umetnosti. Po njihovih navedbah so slovenske barve v Vietnamu poleg mariborčanov in celjanov zastopali še učenci in dijaki iz Brežic, Novega mesta in Ljubljane.

Pred jesenskim turnirjem prvakov v ZDA bosta sicer še dva dela globalnega kroga tekmovanja, in sicer julija v grških Atenah in avgusta v južnoafriškem Cape Townu.