c S

Izteka se javna razprava o noveli zakona o osnovni šoli

30.06.2017 08:51 Ljubljana, 30. junija (STA) - Le še danes je mogoče podati mnenja in pripombe na novelo zakona o osnovni šoli, ki je v javni razpravi od 18. maja. Predvidene so spremembe pri učenju tujih jezikov in nacionalnem preverjanju znanja, drugače ureja tudi vsebino t. i. razširjenega programa.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so v četrtek za STA povedali, da pripombe in mnenja na predlog novele še zbirajo, zato njihovo natančno število še ni znano, "velika večina pa se jih nanaša na vlogo pevskega zbora, tujega jezika in nacionalno preverjanje znanja".

Novela med drugim predvideva, da bi se vsi prvošolci obvezno učili tuj jezik (ta je zdaj izbirni predmet), učenci od 7. razreda naprej pa bi se učili dva obvezna tuja jezika. Po navedbah ministrstva za izobraževanje je takšen predlog sledil ideji, da je država vsem otrokom dolžna ponuditi standard, ki naj bi veljal v Evropi, v slednji pa sta standard dva obvezna tuja jezika.

V skladu z omenjeno novelo učenci, ki se ne šolajo v matični šoli, ne bodo imeli več pravice do brezplačnega prevoza, kar sicer pripada tistim, ki so od šole oddaljeni štiri ali več kilometrov.

Prav tako zakonski predlog ukinja pojem podaljšano bivanje, njegova vsebina pa se "po novem opredeljuje kot učenje učenja, sprostitveno ustvarjalne dejavnosti ter popoldansko varstvo". V ta namen je spremenjen tudi člen, ki opredeljuje t. i. razširjen program. Ta naj bi se po novem delil na dva dela, in sicer na t. i. organizirane dejavnosti ter na jutranje in popoldansko varstvo.

Pri tem bi organizirane dejavnosti, ki bi se začele izvajati po rednem pouku, strnjeno trajale največ 150 minut, vključevale pa bi pouk neobveznih izbirnih predmetov, dopolnilni pouk, interesne dejavnosti, pevski zbor, več gibanja in podobno. Nato bi sledilo popoldansko varstvo. Kot pravijo na ministrstvu, razširjenega programa z novelo po obsegu ne spreminjajo, drugače pa urejajo vsebino oziroma dejavnosti, ki jih vključuje.

Predlagana novela nacionalno preverjanje znanja (NPZ) uvaja tudi v 3. razred osnovne šole. Dosežki NPZ naj bi služili kot dodatna informacija o znanju učencev in se bodo v obliki odstotnih točk zapisali v spričevalo. Dodatno se bi v 9. razredu dosežek iz obveznih predmetov pri NPZ pretvoril v eno izmed ocen, ki se upoštevajo pri zaključni oceni predmeta.

Po načrtih ministrstva naj bi novela začela veljati že za naslednje šolsko leto.

Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije in oddelek za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani sta v četrtek ministrstvo pozvala, naj predlog novele umakne. Ocenjujejo namreč, da novela prinaša korenite spremembe, o katerih pa ni bila opravljena nobena resna razprava. Predlagane spremembe bi imele lahko po njihovem izjemno škodljive posledice za kakovost programa osnovne šole.