c S

Odbor DZ za celostno obravnavo predšolskih otrok s posebnimi potrebami

28.06.2017 13:43 Ljubljana, 28. junija (STA) - Odbor DZ za izobraževanje je danes brez glasu proti pripravil dopolnjeni predlog zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami, ki ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisano Jasno Murgel iz SMC. Približno 20 sprejetih dopolnil pa med drugim sledi pripombam zakonodajno-pravne službe.

Namen predloga, ki ga je predstavila Murglova, je zagotoviti večdisciplinarno obravnavo otrok in njihovih družin. Predvideva razširitev zdajšnjih razvojnih ambulant. Preoblikovale bi se v centre za zgodnjo obravnavo, ki bodo vstopna točka. V njih bo več zdravstvenega osebja, več delovnih in drugih terapevtov.

Oblikovan bo individualni načrt za celotno družino, ki se bo lahko v vsakem trenutku obrnila na koordinatorja družine. Ta bo povezoval vrtec, center za socialno delo, bolnišnico in druge institucije.

Zakon bodo najprej preizkusili s pilotnim projektom, uporabljati pa se bo začel z letom 2019.

Vlada podpira zakonski predlog, po katerem bodo pristojna ministrstva delala koordinirano, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Andreja Barle Lakota. Po njenem zagotovilu predlog ne odpravlja pravic po veljavnem zakonu o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je pozvala k temu, da bo zakon dosegel tudi otroke, katerih starši se ne potrudijo dovolj in ne poiščejo pomoči zanje. "Nekateri starši menijo, da je otrok njihova last," je dejala.

Zgodnja obravnava je bila v preteklosti zagotovljena le tistim, ki so se odločili za zavodsko koriščenje storitev, medtem ko je treba zdaj zagotoviti njeno dostopnost vsem enako ne glede na to, kje bodo koristili storitve, je dejal Iztok Suhadolnik iz Zveze Sonček.

V Društvu gluhoslepih Slovenije Dlan pa so opozorili, da je treba enakovredno vključiti vse otroke, tudi tiste, ki so gluhoslepi. Zakon naj zato po njihovem predlogu vključi prilagojene načine sporazumevanja za gluhoslepe. Murglova jim je zagotovila, da bodo pripravljena ustrezna dopolnila k zakonu.

Poslanci so bili tako kot že v prvi obravnavi predlaganega zakona naklonjeni obravnavanemu besedilu. Gre za poskus koncepta novega razumevanja otrok s posebnimi potrebami, je dejal Saša Tabaković iz SMC.

Iva Dimic iz NSi je ocenila, da bo zakon dal staršem varnost in usmeritve, kako naprej. Veliko staršev po njenem opozorilu prikriva, da ima njihov otrok težave.

Zakon bo izboljšal dostopnost do predšolskega varstva tudi za otroke s posebnimi potrebami, pa je dejal Janko Veber iz SD. Zgodnja obravnava je po njegovih besedah nujna, da se omilijo ali preprečijo posledice, ki bi lahko nastale kasneje.