c S

Ljubljanska univerza vzpostavlja univerzitetno knjižnico

28.06.2017 07:54 Ljubljana, 27. junija (STA) - Ljubljanska univerza je v strategiji 2012-2020 med cilji za zagotovitev kakovostnega študijskega in delovnega okolja določila tudi vzpostavitev univerzitetne knjižnice, ki bo povezovala samostojne knjižnice v integriran knjižnični sistem. Knjižnica bo omogočila bolj usklajeno izvajanje procesov in storitev knjižnične dejavnosti univerze.

Knjižnico Univerze v Ljubljani sestavljajo knjižnice članic univerze in osrednja enota, ki bo po navedbah univerze določena naknadno. Knjižnični sistem bodo po današnjem sprejemu sklepa o ustanovitvi knjižnice na seji senata univerze sestavljale Knjižnica Univerze v Ljubljani in pridruženi članici oziroma Narodna in univerzitetna knjižnica ter Centralna tehniška knjižnica ljubljanske univerze.

"Univerza pričakuje enak obseg sodelovanja s pridruženima članicam po ustanovitvi knjižnice univerze, kot je sedaj," je za STA pojasnila pomočnica glavnega tajnika univerze in univerzitetne službe za knjižnično dejavnost Mojca Kotar.

Osnovni cilji knjižnice so po njenih navedbah sodobna in pretežno elektronska podpora učenju, poučevanju in raziskovanju na univerzi, povečanje prostorskih kapacitet za posamično in skupinsko delo uporabnikov ter učinkovitost poslovanja z usklajenim izvajanjem procesov.

Naloge Knjižnice Univerze v Ljubljani bodo predvsem priprava strateških dokumentov razvoja knjižnične dejavnosti univerze, enotnih standardov delovanja knjižnic univerze, usklajevanje skupnega nastopa in sodelovanja s knjižnicami ter sorodnimi organizacijami v domačem in mednarodnem okolju.

Prav tako bo naloga knjižnice vzpostavitev enotnih mehanizmov spremljanja in zagotavljanja kakovosti za knjižnično dejavnost in usklajevanje izvajanja knjižničnih storitev na univerzi.

Univerzitetna knjižnica bo tako povezovala samostojne knjižnice v integriran, v register vpisan in posebej financiran knjižnični sistem. Njegova naloga bo tudi zbirati, urejati in javnostim posredovati publikacije ter druge oblike informacij o dosežkih univerze oziroma njenih članic.