c S

ŠOS za zakon za urejanje položaja študentov v enem tednu zbral 16.595 podpisov

27.06.2017 14:53 Ljubljana, 27. junija (STA) - Predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so danes predsedniku DZ Milanu Brglezu, ki je v začetku junija v zakonodajni postopek vložil njihov predlog zakona za urejanje položaja študentov, predali podpise podpore temu zakonu. V enem tednu so jih zbrali 16.595. To je "simbolni izraz tega, kar sama generacija misli", je ocenil Brglez.

"V enem tednu smo zbrali 16.595 podpisov, kar je odličen rezultat glede na to, da bi v primeru formalnega zbiranja imeli 60-dnevni rok in bi verjetno zbrali 100.000 podpisov," je po predaji podpisov podpore, ki so jih zbirali na spletnem mestu www.kajpami.si, dejal predsednik ŠOS Aleksandar Spremo.

V ŠOS menijo, da je zakon, katerega namen je sprostitev določenega dela varčevalnih ukrepov za dijake in študente, ki jih je leta 2012 uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ, nujno potreben. Da se zbiranje podpisov za pobudo za vložitev zakona v DZ ne bi preveč zavlekel, je njihov predlog v začetku junija v zakonodajni postopek "kot prvi med poslanci" vložil poslanec SMC in predsednik DZ Brglez.

Z urejanjem položaja študentov se namreč po njegovem mnenju "do določene mere tudi mudi". V izjavi medijem je po predaji podpisov dejal, da se reševanja tega vprašanja po gospodarski krizi "pravzaprav nismo lotili" in da so zaradi varčevalnih ukrepov najbolj trpeli prav mladi. "Gre za poskus celovitega urejanja," je poudaril.

Predlog zakona, ki zajema spremembe na področju dohodnine, zdravstvenega zavarovanja, subvencionirane študentske prehrane, štipendij, študentov s posebnimi potrebami in posebnim statusom ter statusa študenta po zaključku študija na 2. stopnji, je treba po Brglezovem prepričanju vzeti resno. "Zdaj je na politiki, da se na to ustrezno odzove," je dodal.

Podporo v ŠOS tako zdaj iščejo še pri poslancih in ministrih. Spremo je pojasnil, da so se sestali že s poslansko skupino NSi, ki po njegovih trditvah predlogu zakona ne nasprotuje. "Odzive drugih poslanskih skupin še čakamo," je dodal. Veseli ga tudi, da mu za zdaj ne nasprotujejo niti na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, podpira ga tudi svet vlade za študentska vprašanja.