c S

V Mariboru srečanje tujih prevajalcev slovenščine

27.06.2017 11:24 Maribor, 27. junija (STA) - V Mariboru se je danes pod okriljem Javne agencije za knjigo RS (Jak) začel 7. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti, ki bo do nedelje 12 izbranim uveljavljenim prevajalcem slovenske književnosti ponudil vpogled v aktualno stanje slovenske sodobne književnosti in možnost sodelovanja s slovenskimi avtorji, kritiki in založniki.

Izbrani prevajalci so Jelena Budimirović iz Srbije, Maria Florencia Ferre iz Argentine, Alina Irimia iz Romunije, Aleš Kozar s Češke, Laima Masyte in Kristina Tamulevičiute iz Litve, Jun Mita z Japonske, Žana Perkovskaja iz Rusije, Timothy Pogačar in Kristina Reardon iz ZDA ter Patrizia Raveggi in Lucia Gaja Scuteri iz Italije.

S seminarjem želijo na Jaku omogočiti povečanje števila izidov knjižnih objav vrhunskih prevodov slovenskih literarnih del na tujem ter poskrbeti za boljšo informiranost prevajalcev ter obenem vzpodbujati čim tesnejše sodelovanja med slovenskimi avtorji, založbami in prevajalci.

Prevajalski seminar je sestavljen iz dveh delov. Na vsakodnevni dopoldanski prevajalski delavnici se bodo udeleženci s pomočjo gostujočih avtorjev in strokovnih vodij delavnic ukvarjali z izbranim odlomkom iz določenega dela izbranega avtorja. To so Državljanski eseji Alojza Ihana, roman Otroštvo Mihe Mazzinija, Zbrane pesmi Gregorja Strniše in mladinski roman Kebarie Janje Vidmar.

Drugi del seminarja sestavljajo predstavitve in predavanja slovenskih strokovnjakov na temo sodobne slovenske književnosti, založništva in promocije slovenske literature. Ob večerih bodo potekali literarni večeri ter tematski kulturni program, piše na spletni strani Jaka.

Strokovni del programa je namenjen le udeležencem seminarja, večerni dogodki z gostovanji avtorjev in glasbenih gostov pa vsej zainteresirani javnosti. Tako bo med drugim mogoče v sredo zvečer v Literarni hiši Maribor prisluhniti pogovoru z mladinsko pisateljico in scenaristko Janjo Vidmar, s katero se bo pogovarjala Dragica Haramija. V petek pa bo v Salonu uporabnih umetnosti potekal pogovor s pisateljem, scenaristom, kolumnistom in režiserjem Miho Mazzinijem, ki ga bo vodil Nino Flisar.