c S

Sviz se pridružuje vseevropski kampanji za višje plače

23.06.2017 11:27 Ljubljana, 23. junija (STA) - Šolski sindikat Sviz se kot član Vseevropskega odbora sindikatov izobraževanja pridružuje kampanji Evropske konfederacije sindikatov Evropa potrebuje višje plače - zdaj smo na vrsti mi. Čas je, da se tudi delo slovenskih delavk in delavcev bolje ovrednoti in da država zaposlenim v javnem sektorju vrne, kar jim je odvzela v času krize, so zapisali.

"V sklopu današnje kampanje obeležujemo dan javnih storitev, kar je priložnost, da odločevalce in javnost opozorimo na pomen javnih storitev, na položaj javnih uslužbenk in uslužbencev ter potrebo in njihove zahteve po zvišanju plač," je v sporočilu za javnost zapisal Sindikat vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

V Svizu so prepričani, da si zaposleni v javnem sektorju po devetih letih varčevanja zaradi gospodarske krize zaslužijo, da se njihovo delo bolje ovrednoti. Tudi Evropska konfederacija sindikatov poudarja, da so evropske vlade v odzivu na finančno krizo leta 2008 porabile javni denar za stabilizacijo sistema in reševanje bank.

Prav javna poraba je v tistem času, ko so aktivnost zasebnega sektorja in naložbe povsem upadle, pomagala pri vzdrževanju gospodarstva. A pod pritiskom evropskih institucij so številne vlade, da bi zmanjšale javno porabo in znižale javni dolg po navedbah Sviza nadaljevale uvedbo strogih varčevalnih ukrepov, ki so prizadeli več kot 20 milijonov delavcev.

Vzgoja, izobraževanje, raziskovalna dejavnost in kultura v Sloveniji niso bili izjema, temveč še zdaj močno občutijo zapoznele posledice gospodarske krize, so opozorili v sindikatu.

Podatki iz lani objavljene publikacije Plače in dodatki učiteljev in ravnateljev v Evropi 2015/2016 jasno kažejo, da se je v zadnjih osmih letih obvezna osnovna plača učiteljev povišala ali ostala stabilna v večini evropskih držav, v nekaterih pa učitelji za svoje delo kljub vsemu še prejemajo nižje plačilo kot leta 2009, to velja tudi za Slovenijo. Hkrati v naši državi ostaja pod ravnjo iz leta 2009 tudi kupna moč učiteljev.

Čas je torej, da slovenski delavci tako v zasebnem kot javnem sektorju prejmejo višje plače, da država javnim uslužbencem vrne, kar jim je odvzela v času krize, in da skladno z zahtevami torkovega protestnega shoda najprej poskrbi za najbolj ranljive in najbolj podcenjene poklice in zaposlene.

Da je to možna izbira in odločitev, kaže primer Irske, kjer se tamkajšnji sindikati z vlado pogajajo o novem plačnem dogovoru, ki naj bi znova vzpostavil leta 2009 veljavna razmerja in kupno moč, ki so jih medtem porušili številni rezi in zamrznitve, so še dodali v Svizu.