c S

Kranjski svetniki vendarle potrdili pogodbo za gradnjo telovadnice v Stražišču

22.06.2017 15:51 Kranj, 22. junija (STA) - Kranjski mestni svetniki so na sredini seji potrdili koncesijsko pogodbo za gradnjo telovadnice pri osnovni šoli Stražišče v javno-zasebnem partnerstvu, čeprav je župan Boštjan Trilar konec maja že napovedal ponovitev razpisa. Svetniki pa so se po dodatnih pojasnilih odločili, da vseeno podprejo partnerstvo z Gorenjsko gradbeno družbo.

Obravnava koncesijske pogodbe je bila na sredino sejo uvrščena naknadno. Po dodatnih pojasnilih ter razpravi so svetniki z večino glasov koncesijsko pogodbo potrdili in s tem dali zeleno luč za gradnjo prepotrebnega objekta, so danes sporočili z Mestne občine Kranj in dodali, da se bo gradnja telovadnice tako lahko začela že prihodnji mesec.

Zaključek gradnje je predviden konec avgusta 2018, kar pomeni, da bodo stražiški šolarji, ki jih je več kot 900, v šolskem letu 2018/19 že lahko telovadili v novih, sodobnih prostorih. Telovadnica bo zgrajena v javno-zasebnem partnerstvu, pri čemer bo občina kot javni partner zagotovila zemljišče in zasebnemu partnerju, ki bo zgradil objekt in ga upravljal, plačevala uporabnino.

V dodatnih pojasnilih je bilo posebej poudarjeno zavarovanje javnega interesa. Občina ne bo nosila tveganja gradnje, kredita, vzdrževanja in investicij. Vnaprej so jasni stroški za celotno obdobje 15 let, kolikor časa bo občina plačevala uporabnino za telovadnico. Po izteku tega koncesijskega obdobja pa bo telovadnica prešla v občinsko last.

Na seji 24. maja kranjski mestni svetniki niso bili zadovoljni z informacijami glede javno-zasebnega partnerstva za izgradnjo telovadnice, opozorili pa so tudi na visoko ceno 5,4 milijona evrov. Zato niso želeli glasovati o predlagani sklenitvi pogodbe. Zaradi nesklepčnosti je bila seja nato prekinjena in se je nadaljevala 1. junija.

Že pred nadaljevanjem seje so se na kolegiju župana z vodji svetniških skupin dogovorili za ponovitev razpisa za izbor zasebnega partnerja. Vendar tega niso izvedli, temveč so se po nadaljnjih pogovorih z županom svetniki sedaj vendarle odločili, da večinsko podprejo izvedbo projekta z izbranim partnerjem iz prvega razpisa, to je Gorenjsko gradbeno družbo.

Podžupan Boris Vehovec je vesel, da so svetniki potrdili koncesijsko pogodbo, saj to daje zeleno luč za podpis pogodbe z izvajalcem in za začetek gradnje telovadnice, ki so jo čakali 20 let. Ponovitev razpisa, na katerega se je, domnevno zaradi visokih razpisnih pogojev, prijavila le Gorenjska gradbena družba, pa bi gradnjo telovadnice zamaknila za približno tri mesece.