c S

Slovenski dijak na mednarodni olimpijadi Genius osvojil zlato medaljo

20.06.2017 08:09 Ljubljana, 19. junija (STA) - Dijak ljubljanske Gimnazije Vič Domen Pregeljc je po nedavnem uspehu na znanstveni olimpijadi svojo raziskovalno odličnost potrdil še na mednarodni olimpijadi Genius, kjer je v kategoriji naravoslovje osvojil zlato medaljo, so danes sporočili s Kemijskega inštituta. Zmagal je z raziskovalno nalogo s področja nevrodegeneracije.

Pregeljc je raziskovalno nalogo opravil na Kemijskem inštitutu pod mentorstvom Urške Jug, Janeza Mavrija in Jerneja Stareta, z njo pa je osvojil prvo mesto v močni konkurenci okrog 2500 projektov iz 73 držav, prijavljenih na to naravoslovno tekmovanje. Raziskovalno delo je sicer koordinirala šolska mentorica Alenka Mozer, ki s svojimi dijaki že dolgo uspešno sodeluje na mednarodnih naravoslovnih tekmovanjih.

Pregeljc je na olimpijadi sodeloval z raziskovalno nalogo s področja nevrodegeneracije. Z najsodobnejšimi orodji molekularne simulacije je proučeval delovanje encimov v centralnem živčnem sistemu, odgovornih za uravnavanje ravni živčnih prenašalcev.

Njegove ugotovitve predstavljajo pomemben prispevek k razumevanju nevrodegeneracije na molekularni ravni in utrjujejo vlogo računskih simulacij v interdisciplinarnih raziskavah, ki povezujejo klinično nevrologijo in kemijsko fiziko, so v sporočilu za javnost pojasnili na inštitutu.

Olimpijada Genius promovira globalno razumevanje okoljske problematike in iskanje trajnostnih rešitev s pomočjo znanosti, umetnosti, kreativnega pisanja, inženirstva, oblikovanja in razvoja poslovanja. Vsako leto jo organizira newyorška državna univerza (SUNY) v mestu Oswego v ameriški zvezni državi New York. Vrednost Pregeljčevega raziskovalnega dela se odraža tudi v ponujeni štipendiji za študij na omenjeni univerzi.