c S

Pred potovanjem v tujino pravočasno preverite veljavnost dokumentov

19.06.2017 06:39 Ljubljana, 17. junija (STA) - Do konca letošnjega leta bo po podatkih ministrstva za notranje zadeve potekla veljavnost nekaj več kot 43.700 potnim listom in nekaj več kot 57.600 osebnim izkaznicam. Ministrstvo zato državljanom priporoča, da ob načrtovanju poletnih dopustov v tujino pravočasno preverijo, ali imajo ustrezen in veljaven dokument za potovanje v tujino.

Slovenski državljan lahko z veljavno osebno izkaznico vstopi in do 90 dni prebiva v vseh državah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija, Švedska, Velika Britanija), na podlagi dvostranskih sporazumov pa lahko potuje tudi v Albanijo in Švico. Prav tako lahko s slovensko osebno izkaznico potuje v Andoro, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Makedonijo in Srbijo.

Za obisk drugih držav morate imeti veljaven potni list. Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več. Državljanom zato na ministrstvu svetujejo, da se v primeru potovanja predvsem v države z vizumskim režimom pravočasno pozanimajo o posebnih pogojih vstopa.

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice je mogoče vložiti na kateri koli upravni enoti. Na ministrstvu priporočajo, da vlogo za izdajo novega dokumenta vložite vsaj 10 dni pred dnem potovanja. Državljani, ki se znajdejo v stiski in potrebujejo osebno izkaznico ali potni list hitreje, lahko prosijo za t. i. prioritetno ali nujno izdelavo dokumentov, kar pomeni, da sta potni list in osebna izkaznica izdelana in odpremljena na pošto v roku enega delovnega dne. Vendar je takšna izdelava dražja, saj je treba ob vlogi plačati dvojno upravno takso.

Otroku do dopolnjenega 3. leta starosti se izdajata potni list oziroma osebna izkaznica z veljavnostjo tri leta, otroku od 3. do 18. leta starosti pa z veljavnostjo pet let. Vlogo za izdajo osebnega dokumenta vloži njegov starš oziroma zakoniti zastopnik na kateri koli upravni enoti. Otrok, ki je starejši od osem let in se praviloma že zna podpisati, mora biti zaradi preverjanja istovetnosti in zaradi podpisa navzoč ob vložitvi vloge.

V primeru pogrešitve, izgube ali kraje osebnega dokumenta je imetnik dokumenta dolžan naznaniti pogrešitev listine čim hitreje, najpozneje pa v roku osmih dni.

Če državljan ostane brez potnega lista ali osebne izkaznice v tujini, se lahko obrne na najbližje diplomatsko-konzularno predstavništvo Slovenije. Naznanitev pogrešitve potnega lista namreč lahko opravi tudi tam. Za prihod domov se mu izda potni list za vrnitev.