c S

Vrhovni sodniki nekoliko znižali kazni zaradi vpisa na fakulteto za management

16.06.2017 08:52 Koper, 16. junija (STA) - Vrhovni sodniki so glede nezakonitih vpisov na fakulteto za management nekoliko znižali kazni, poročajo Primorske novice. Tako so nekdanjemu dekanu Egonu Žižmondu pogojno zaporno kazen znižali za pet mesecev na leto in sedem mesecev, nekdanji direktorici Nadi Trunk Širca pa so pogojno kazen znižali za tri mesece na leto in sedem mesecev.

Za Žižmonda bo veljala preizkusna doba dveh let, za Trunk Širco pa leto in pol. Denarni kazni sta ostali enaki, 7000 evrov za Žižmonda in 5000 evrov za Trunk Širco.

Vrhovni sodniki so ugotovili, da ravnanje obsojenih ne izpolnjuje znakov nadaljevanega kaznivega dejanja zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, temveč znake nadaljevanega kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, zato so delno ugodili zahtevi za varstvo zakonitosti, posegli v sodbo okrožnega sodišča in spremenili pravno opredelitev, pojasnjujejo Primorske novice.

Trunk Širca in Žižmond sta v absolventski staž omogočila vpis 670 študentom, ki niso bili vpisani v zadnji letnik fakultete. Oba obtožena sta nato s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde in bila maja 2015 obsojena na 22 oz. 24 mesecev pogojne zaporne kazni. Kasneje sta se vseeno pritožila na višje sodišče, ki pa je sodbo lani potrdilo.

Finančna uprava RS (Furs) je sicer prejšnji mesec izdala sklep, s katerim je na podračunu Fakultete za management Univerze na Primorskem začela izterjavo nekaj več kot pol milijona evrov zaradi nezakonitega vpisa študentov. Na univerzi pa vztrajajo pri nujnosti obnove kazenskega postopka, ki je podlaga za to terjatev.

Kot danes navajajo Primorske novice, na koprskem okrožnem sodišču o predlogu še niso odločili, med drugim zato, ker je bil spis zaradi zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču. O predlogu naj bi odločili v teh dneh.