c S

Za osnovnošolce od septembra 2018 pet ur telovadbe tedensko?

16.06.2017 07:29 Planica, 15. junija (STA) - V Planici se je sestal Strokovni svet republike Slovenije za šport. Na njem je direktor direktorata za šport Boro Štrumbelj razkril, da namerava pristojno ministrstvo vsem osnovnošolcem s 1. septembrom 2018 ponuditi možnost, da bi imeli tedensko na voljo po pet ur telesne vzgoje.

Predlog v Evropi ni novost, saj se razvite države srečujejo s problemom vse manjše fizične aktivnosti otrok, posledično pa so izpostavljeni debelosti in v kasnejšem obdobju tudi boleznim. Kot pravi Štrumbelj, gre za poskus, da bi bilo vsem osnovnošolcem dostopnih pet ur aktivnega gibanja, ki bi jih ponudila šola, ob rednem programu telesne vzgoje pa bi se učenci o dodatnih dveh ali treh urah odločali sami.

"Aktivnosti v to smer potekajo. Preverili smo infrastrukturo, ki jo je dovolj, za otroke pa v tem vidimo razbremenitev, saj se te ure ne bodo ocenjevale in prav zato pričakujemo, da bomo tako privabili tudi večje število učencev," še pravi prvi operativec države na področju športa, ki ocenjuje, da ima Slovenija trenutno za to dejavnost tudi že dovolj usposobljenih pedagogov, ki zdaj pomagajo v podaljšanem bivanju, po novem pa bodo počeli tisto, za kar so usposobljeni.

Štrumbelj je na seji opozoril tudi, da je Slovenija po letu 1998 končno dobila nov zakon o športu, kar je bila ena prednostnih nalog na ministrstvu. "Zakon predstavlja nekakšno evolucijo v slovenskem športu, ne pa revolucije, saj smo skušali dobre stvari še malo izboljšati in popraviti tisto, kar je bilo slabo. Vemo, da nismo ustregli vsem, bilo je veliko pogajanj, vložili smo veliko truda, zdaj pa nas čaka veliko dela pri izvedbi," je dejal Štrumbelj. Prav predvidena izvedba novega zakona je na strokovnem svetu sprožila nekaj vsebinskih vprašanj tudi zaradi prehodnega obdobja uveljavitve zakona, a na ministrstvu v kratkem obljubljajo ustrezne razlage za športnike in športne delavce.

Štrumbelj je opozoril tudi na predlagane spremembe zakona o financiranju Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) ter Fundacije za šport. Zakon je že šel v medresorsko usklajevanje in doživel burne odzive predvsem s strani Fiha. "Odzvala se je tudi Komisija za preprečevanje korupcije in odločila, da zakon ne ureja dovolj transparentno razdeljevanja javnih sredstev, zato je KPK predlagala, da se zakon začasno umakne iz procedure," je še dejal Štrumbelj in dodal, da zakona ne bodo umaknili iz procedure, vseeno pa si bodo na ministrstvu vzeli čas za razmislek, kako naprej, saj se je pojavila vrsta vprašanj, "ki jih je treba rešiti".

Ministrstvo je predstavilo tudi realizacijo aktualnega nacionalnega programa športa, s strani strokovnega sveta pa je bilo slišati predvsem poziv, naj se sredstva za šport končno povečajo in sprejme ustrezne davčne olajšave za šport in vlaganje v šport.

Že dopoldan so si člani strokovnega sveta ogledali tudi nordijski center. Direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros je ob tem izpostavil, da je gradnja centra potekala kar pet let. "Še posebej smo ponosni na to, da nismo prekinili tekmovanj, saj bi naredili škodo Smučarski zvezi Slovenije in navijačem, ki so prihajali vsako leto," je med drugim povedal Gros in predstavil tudi nekatere nove projekte v centru, kjer se trenutno pripravljajo številne reprezentance, tudi Turki in ženska ekipa ZDA.

Pozitivno je tudi poslovanje centra, kjer je z javnim programom sicer ustvarjenega nekaj primanjkljaja, kar pa nadomestijo s tržnim delom.