c S

Ob 30. obletnici Erasmusa predstavili novo aplikacijo

13.06.2017 16:07 Bruselj/Strasbourg, 13. junija (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani sta danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu slovesno obeležila 30. obletnico programa Erasmus. Na slovesnosti so uradno predstavili tudi novo mobilno aplikacijo, ki bo olajšala sodelovanje v programu Erasmus+, so sporočili iz Bruslja.

"Vsak evro, ki ga vložimo v program Erasmus+, je naložba v prihodnost - v prihodnost mladih in v prihodnost naše evropske ideje. Po mojem mnenju ni nič bolj vredno naše naložbe kot ti prihodnji voditelji. Ob praznovanju devetmilijonske udeležbe želimo zagotoviti, da bomo devetkrat bolj ambiciozni pri oblikovanju prihodnjega programa Erasmus+," je dejal Juncker.

Tudi komisar izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je poudaril pomen programa, ki "prinaša bogate življenjske izkušnje".

Aplikacija Erasmus+, ki jo je predstavila Evropska komisija, bo študentom, udeležencem poklicnega usposabljanja in sodelujočim v izmenjavah mladih olajšala sodelovanje v programu. Uporabniki bodo lahko veliko upravnih korakov opravili kar preko aplikacije, med drugim podpisali sporazum o študiju. Aplikacija omogoča tudi učenje tujih jezikov.

Prva različica je že na voljo za naprave iOS in Android, z novimi funkcijami in posodobitvami pa se bo kmalu razširila na druge skupine udeležencev programa in zagotovila tudi izpolnjevanje prihodnjih potreb generacije Erasmus+.

Program Erasmus je od uvedbe leta 1987 devetim milijonom ljudi omogočil študij, poklicno usposabljanje, prostovoljno delo ali pridobivanje strokovnih izkušenj v tujini. Leta 2014 se je preoblikoval v program Erasmus+, ki je vse pobude na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa združil v enotni okvir EU. V programu sodeluje 33 evropskih držav, in sicer vseh 28 članic EU ter Turčija, Makedonija, Norveška, Islandija in Liechtenstein.