c S

Mariborska občina blizu dogovora o selitvi knjižnice v nekdanjo Probanko

13.06.2017 13:34 Maribor, 13. junija (STA) - Mariborska mestna občina je po besedah župana Andreja Fištravca blizu dogovora z državo glede menjave nepremičnin, s katero bi prišli do stavbe nekdanje Probanke, v katero načrtujejo seliti knjižnico z Rotovškega trga. Kot je danes povedal, državi v zameno ponujajo lastništvo na treh nepremičninah, v katerih sedaj delujejo policijske postaje.

Fištravec je dejal, da so že precej daleč v pogovorih, da bi vlada stavbo Probanke izvzela iz lastniškega portfelja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). V menjavi premoženja bi namreč lahko rešila lastništvo treh policijskih postaj v Mariboru, ki so zdaj v mestni lasti, s čimer bi imeli korist na obeh straneh.

Ob tem je v zvezi s projektom selitve knjižnice povedal, da se je direktor mariborske mestne uprave Simon Štrancar nedavno sestal s predstavniki ministrstva za kulturo. Dogovorili so se, da v Mariboru pripravijo elaborat, s katerim bodo utemeljili upravičenost selitve knjižnice iz sedanjih prostorov na Rotovškem trgu v prostore nekdanje Probanke ter predstavili rešitve glede sanacije Rotovškega trga.

"Na tej osnovi bo ministrstvo šlo na vlado, da bi ta delno spremenila sklep v zvezi z 2,6 milijona evrov, ki jih želi nameniti za reševanje prostorske stiske knjižnice. Denar s tem ne bi bil več ekskluzivno vezan na sedanjo lokacijo, pač pa na novo in po našem mnenju optimalno lokacijo," je dejal Fištravec.

Mariborska knjižnica že dolga leta opozarja na kritično stanje prostorov njihove osrednje enote na Rotovškem trgu. Idejna rešitev za novo knjižnico na istem mestu je bila izbrana že leta 2008 in naj bi bila po takratnih napovedih uresničena v letu 2012, v času Evropske prestolnice kulture (EPK), a je bil projekt ocenjen na več kot 20 milijonov evrov.

Projekt je bil v aktualnem mandatu tudi del medsebojnih političnih obračunov, saj je mariborska SMC predlagala, naj ga financirajo iz evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Mestna uprava se s tem ni strinjala, saj želi ta denar porabiti za več drugih projektov, ki so jih medtem že potrdili kot del trajnostne urbane strategije.

Fištravčeva ekipa namerava zdaj denar za knjižnico zagotoviti s pomočjo prodaje družbe Farmadent, ki jo morajo tako ali tako prodati zaradi nove lekarniške zakonodaje. Po zagotovilih vodstva občine se s selitvijo na Trg Leona Štuklja strinja tudi vodstvo Mariborske knjižnice.