c S

Vlada določila izhodišča za pogajanja o odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju

09.06.2017 09:00 Ljubljana, 08. junija (STA) - Vlada je danes sprejela izhodišča za pogajanja s sindikati javnega sektorja o še veljavnih varčevalnih ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v letih 2018 in 2019. Podrobnosti izhodišč ne razkriva, določa le, da se morajo pogajanja zaključiti do 31. oktobra. Seznanila se je tudi s potekom pogajanj oglede odprave plačnih anomalij.

Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, je vlada izhodišča za pogajanja o še veljavnih varčevalnih ukrepih v javnem sektorju danes določila tako, "da se doseže, da dodatna sprostitev ukrepov v letih 2018 in 2019 ne bo presegla finančnega učinka, ki ga v okviru razpoložljivih sredstev določi vlada". Kakšen je ta okvir, sporočilo ne razkriva.

Vlada je za pogajanja pooblastila širšo vladno pogajalsko skupino, ki ji nalaga, da se morajo pogajanja zaključiti najpozneje do 31. oktobra. Skupini tudi nalaga, da predloge ukrepov tekoče usklajuje z ministrstvom za finance in predsednikom vlade.

V dogovoru o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju za leto 2016 je namreč določeno, da se vladna in sindikalna stran najpozneje do konca aprila 2016 dogovorita o postopnem sproščanju ukrepov preostalih ukrepov na področju stroškov dela v javnem sektorju. Večina varčevalnih ukrepov je bila sicer že odpravljena, nekateri pa so še ostali. Med drugim naj bi se pogovarjali še o omejitvah pri regresu, izplačevanju redne delovne uspešnosti in delovne uspešnost iz naslova povečanega obsega dela v letu 2019, premijah kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v letih 2018 in 2019 ter o napredovanjih v plačne razrede in nazive v letu 2019.

Vlada se je danes tudi seznanila s potekom pogajanj oglede odprave plačnih anomalij pri vrednotenju delovnih mest in nazivov v plačnem sistemu javnega sektorja. Pri tem je pooblastila širšo vladno pogajalsko skupino in druge pogajalske skupine, da nadaljuje pogajanja s sindikati javnega sektorja o aneksih h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev.

Vlada vodjem vladnih pogajalskih skupin nalaga, da predloge odprave anomalij tekoče usklajuje z ministrstvom za javno upravo in ministrstvom za finance, "ob upoštevanju makroekonomskih okoliščin in že dogovorjenih ukrepov".

Vlada sicer ocenjuje, da predlog Konfederacije sindikatov javnega sektorja glede odprave anomalij bistveno presega finančni okvir, ki si ga je določila, to je 70 milijonov evrov.

Sporočilo še navaja, da se pogajanja nadaljujejo po vseh dejavnostih in poklicih, razen za dejavnost gozdarstva in kmetijstva, kjer so pogajanja zaključena.