c S

Vlada želi s hišo za otroke ublažiti stresnost kazenskih postopkov za najranljivejše člane družbe

09.06.2017 08:40 Ljubljana, 08. junija (STA) - Vlada je na današnji seji podprla projekt Hiša za otroke, s katerim želi v čim večji meri ublažiti stresnost kazenskih postopkov, ko se v njih v takšni ali drugačni vlogi znajdejo otroci kot najbolj ranljivi člani družbe. Projekt je pripravilo ministrstvo za pravosodje, njegov glavni namen pa je hitro ukrepanje v nujnih primerih.

Hiša za otroke je hiša, kamor pridejo otroci, ki so žrtve kaznivih dejanj spolne zlorabe, nasilja v družini ali surovega ravnanja. Kot so sporočili z vlade, gre po vzoru drugih evropskih držav za institucijo, ki združuje vso potrebno podporo za celostno obravnavo. V njej je otrok deležen obravnave pedagoga, psihologa, zdravnika, socialnega delavca in policista.

Pristojni z otrokom opravijo forenzični intervju tako za potrebe morebitnih postopkov kot za pomoč otroku. Poleg hitrega ukrepanja v nujnih primerih je namen hiše za otroke tudi izognitev dodatni viktimizaciji otroka ter pridobitev dokazov, ki so na sodišču priznani in zadostni, da otroka ni treba dodatno zasliševati ali ga pošiljati v bolnišnice na dodatne zdravniške preiskave.

Ena od prednosti obravnave v hiši za otroke je tudi v tem, da ima žrtev zagotovljeno celostno psihološko podporo in svetovanje po koncu postopka, vse dokler je potrebno, so izpostavili na vladi in opozorili, da se sedaj na žrtev po koncu postopka pozabi. Za učinkovito uvedbo projekta je po navedbah vlade potreben konstruktiven dialog med strokovnjaki z vseh področij.

S tem namenom se bo ustanovila medresorska projektna skupina, ki naj bi sprejemala strokovno usklajene rešitve. Kot so izpostavili na vladi, se bo v hiši za otroke izvajal del nalog, ki jih različni resorji že zdaj izvajajo na več lokacijah, zato dejansko ne gre za dodatne obveznosti ali ustanovitev nove institucije.

Uvedba hiše za otroke je po mnenju ministrstva za pravosodje potrebna, smiselna in racionalna. "K uveljavljanju ukrepov za otrokom prijaznejše pravosodje nas zavezujejo tudi nekateri mednarodni akti, ki jih je Slovenija že ratificirala ali je v fazi njihove implementacije," so še sporočili z vlade.

Državna tožilstva sicer letno obravnavajo prek 1000 kazenskih ovadb, ki so povezana s kaznivimi dejanji zoper otroke, sodišča pa v teh primerih letno izrečejo prek 200 obsodb.