c S

Javni uslužbenci iz plačne skupine J ter pomočnice vzgojiteljic 20. junija znova pred vlado

06.06.2017 13:26 Ljubljana, 06. junija (STA) - Izvršilni odbor Sviza je danes sklenil, da bo protestni shod delavk in delavcev iz plačne skupine J ter pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic in vzgojiteljev pred vlado 20. junija. Zahtevajo podpis dogovora, ki bi še omogočal zvišanje plač najslabše plačanim v javnem sektorju že s 1. julijem letos.

Prioriteta Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) oziroma Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije kot celote na pogajanjih za odpravo anomalij je uspešno zaključiti pogajanja in omogočiti zvišanja plač v skupini J ter doseči odpravo anomalij tudi za druge skupine zaposlenih do vključno 26. plačnega razreda, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Vztrajajo na svojem predlogu, da se v prvi fazi podpiše dogovor za zaposlene do vključno 26. plačnega razreda, v drugi fazi pa da se pogajanja nadaljujejo za odpravo vseh preostalih anomalij, torej za tiste, ki so uvrščeni nad 26. plačni razred. Kot so ob tem pojasnili, je konfederacija odpravo anomalij in reševanje plačnih razmerij v dveh korakih predlagala, ker "dosedanji vladni predlog selektivnega zviševanja plač na delovnih mestih z zahtevano visokošolsko izobrazbo napeljuje h konfliktom med posameznimi dejavnostmi in poklici".

V Svizu zato vztrajajo, da je treba najprej urediti plače za delavke in delavce z najnižjimi plačami ter podpisati dogovor, ostala vprašanja pa reševati pozneje.

Vladni predlog na pogajanjih je po njihovi oceni "izrazito enostranski ter nepravičen do področja izobraževanja, znanosti in kulture". "Številni vladni predlogi za zvišanje plač za zaposlene s VII/1 in VII/2 stopnjo izobrazbe, ki bi morali biti izjeme in ne pravilo, posegajo po sredstvih, ki bi morala biti namenjena najnižje plačanim delovnim mestom," so prepričani v Svizu.

Vladi očitajo, da z "nekonsistentnim in nepravičnim predlogom ogroža dogovor in uresničitev zagotovila javnim uslužbenkam in uslužbencem z nizkimi plačami, da se bodo slednje v letošnjem letu popravile". Torkov protestni shod bo tako poskus, da bi vlado "spomnili na njene obljube in najvišje predstavnike slovenske oblasti 'spodbudili' k uresničitvi njihovih lanskoletnih zagotovil, da je konec varčevanja tudi za najslabše plačane v javnem sektorju".