c S

V javnem pozivu novi izvedeniški področji za psihologijo družine in socialno delo

05.06.2017 15:50 Ljubljana, 05. junija (STA) - Ministrstvo za pravosodje je objavilo prvi letošnji javni poziv k predložitvi vlog za imenovanje sodnih izvedencev, cenilcev in tolmačev. Zaradi pomanjkanja sodnih izvedencev na področju najobčutljivejših družinskih vprašanj so prvič objavili poziv za strokovno podpodročje psihologija družine in za socialno delo.

Novi družinski zakonik daje sodiščem še dodatne pristojnosti, pri čemer tudi sodišča opozarjajo na pomanjkanje sodnih izvedencev, kar posledično prinaša dalj časa trajajoče odločanje v sodnih postopkih, kjer so pogosto udeleženi tudi otroci kot ena najranljivejših družbenih podskupin, so navedli na pravosodnem ministrstvu.

V javnem pozivu so k oddaji vlog vabljeni strokovnjaki s tistih strokovnih področij in podpodročij, za katera so predsedniki sodišč sporočili potrebo po imenovanju dodatnih oziroma novih sodnih izvedencev, cenilcev ali tolmačev.

Glede na posebej izražene potrebe po imenovanju dodatnih strokovnjakov za področje družinskih zadev, je ministrstvo v javnem pozivu na strokovnem področju psihologija, prvič objavilo poziv za strokovno podpodročje psihologija družine, istočasno pa je prvič pozvalo strokovnjake k vložitvi vlog za imenovanje za sodne izvedence za strokovno področje/podpodročje socialno delo.

Poleg navedenega se v naboru področij s podpodročji ponovno nahajajo podpodročja klinične psihologije, kjer je prav tako akuten problem pomanjkanja sodnih izvedencev, so sporočili z ministrstva.

V javnem pozivu je med pogoji za izvedenca navedeno, da mora med drugim imeti univerzitetno izobrazbo ali končan magistrski študijski program in ustrezno strokovno znanje ter praktične sposobnosti in izkušnje za določeno vrsto izvedenskega dela.

Kot so za STA navedli na ministrstvu za pravosodje, so predvideni kriteriji za izbor izvedencev za podpodročje psihologija družine med drugim univerzitetna psihološka izobrazba (univerzitetni diplomirani psiholog oz. magister psihologije po bolonjskem sistemu), podiplomska specialistična izobrazba oz. druge oblike podiplomske izobrazbe s področja psihologije družine. Prav tako morajo imeti izvedenci večletne delovne izkušnje v psihološki praksi: psihološko diagnostično in svetovalno delo z družinami, starši in otroki, pisanje psiholoških poročil in mnenj.

To pomeni, da bodo lahko izvedenci tudi zakonski in družinski terapevti, ki so izobrazbo pridobili na teološki fakulteti. V Zbornici kliničnih psihologov Slovenije so sicer pred kratkim dvignili glas in izrazili nasprotovanje temu, da bi lahko bili sodni izvedenci s tega področja tudi družinski terapevti, saj da niso ustrezno izobraženi. Takšna odločitev bi po njihovem mnenju slabo vplivala na izjemno občutljivo področje družinskih odnosov in razvoj otrok.