c S

Jesenkova učna pot zaradi snegoloma in vandalizma potrebna obnove

05.06.2017 09:03 Ljubljana, 04. junija (STA) - Jesenkovo učno pot v krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je uničil lanski snegolom, del poti pa je zgorel v požaru, ki ga je podtaknil neznanec, pogosto so žrtve vandalov tudi označevalne tablice, so sporočili z ljubljanske občine. Mestna občina še letos načrtuje sanacijo poti, vendar je zaradi pogostega vandalizma ne namerava širiti.

Na učni poti so že posadili nekaj novih sadik dreves, ki so bile ukradene ali uničene, za celotno sanacijo poti pa morajo na mestni občini pridobiti še dovoljenja zasebnih lastnikov. V prihodnje bo vzdrževanje poti prevzelo Javno podjetje Snaga.

Glede na način postavitve in vsebino je Jesenkova pot namenjena predvsem naključnim sprehajalcem, manj pa šolskim in predšolskim skupinam otrok, zato te raje vodijo drugam v gozd, je poudarila Marijana Tavčar iz Zavoda za gozdove Slovenije. V primeru učnih poti, kjer se hodi od table do table, bo večina skupin kmalu izgubila interes in si bo želela le še čim prej priti do cilja, je opozorila Tavčarjeva.

Zato na zavodu za gozdove najavljene skupine poučujejo o gozdu in gozdarstvu po načelih sodobne gozdne pedagogike in andragogike, kar na hitro razloženo pomeni, da udeleženci gozd doživijo z vsemi čuti, znanje pa pridobivajo skozi izkušnje, igro. Takšne dejavnosti pa se lahko odvijajo kjerkoli v gozdu, zato v zadnjih letih skupin po Jesenkovi poti niso vodili, je dodala Tavčarjeva.

Jesenkova pot je torej bolj namenjena posameznim naključnim sprehajalcem, katere opozarja na pestrost drevesnih in grmovnih vrst v krajinskem parku, lahko se naučijo prepoznavati posamezne vrste, pri čemer pa ne potrebujejo vodstva, je še poudarila Tavčarjeva.

Jesenkova pot je poimenovana po botaniku in genetiku Franu Jesenku, prvemu profesorju botanike na Ljubljanski univerzi in naravovarstveniku, ki si je med prvimi prizadeval zavarovati Triglavski narodni park. Pot je bila urejena leta 1986 ob kongresu Mednarodne zveze gozdarskih in lesarskih raziskovalnih organizacij, so še sporočili z mestne občine.

V krajinskem parku pa je postavljena tudi Trim steza Tivoli, ki rekreativcem omogoča brezplačno vadbo v naravi. Vaje, ki so prikazane na tablah, je pripravil občinski oddelek za šport v sodelovanju s fakulteto za šport, vendar pa so table že precej dotrajane. Na mestni občini so povedali, da pripravljajo razpis za izdelavo in dobavo novih tabel, ki bodo zamenjale stare.

Trim stezo sicer upravlja Javni zavod Šport Ljubljana, vsako sredo zjutraj pa na napravah in trim stezi organizira vodeno vadbo pod nadzorom fitnes trenerja. Trener Aljaž Šetinc je povedal, da vadbo v povprečju obišče do deset oseb. Vadba je sestavljena iz vaj z lastno težo in treniranja na trim napravah, udeležijo pa se je predvsem mlajši upokojenci. Povedal je, da so vaje na tablah zelo splošne, kot so poskoki, počepi, izpadni korak in zato še vedno aktualne, vsak pa si jih lahko prilagodi glede na lastne sposobnosti.